- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Antifašizam u Srbiji veoma ugrožen

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je antifašizam u Srbiji veoma ugrožen, te da je pod snažnim udarima ekstremističkih ideja.

LSV je povodom 9. maja, Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom, upozorio da desničari na svim svetskim meridijanima čine sve da „ožive ideje za koje se smatralo da su poražene 9. maja 1945. godine“.

„Iz dana u dana svedočimo delovanju desnih ekstremista koji šire ideje mržnje. Teroristički napadi, ubistva i izlivi neopisive mržnje prema onima za koje se smatra da su drugačiji i manje vredni postaju svakodnevna pojava. Evropski kontinent postao je poligon delovanja ekstremista, koji često i sa pozicija vlasti sprovode politiku rasne i verske mržnje„, upozorili su iz LSV.

Povodom tog datuma, LSV je upozorila i da su dve decenije posle kraja sukoba u bivšoj Jugoslaviji, aktivne grupe koje propagiraju ideje nacizma i fašizma.

„U vremenu krize, mladi postaju lak plen onih koji na stadionima, sportskim salama ili na skupovima ispred pekara uzvikuju užasne parole. Ta mržnja prema nekom drugom i drugačijem ulazi u sve pore društva. Postaje popularno mrzeti. To je ogroman problem“, dodala je LSV.

Kritikovali su državu jer ne čini ništa da ove pojave spreči, iako Ustav Srbije i zakoni jasno propisuju zabranu diskriminacija po bilo kom osnovu.

Izostaju sankcije, a kada ih i ima, veoma su blage. Dan pobede nad fašizmom prilika je da se snažno zatraži nova politika u borbi protiv desnog ekstremizma. Država mora da ustanovi nultu toleranciju prema ekstremistima. Kaznena politika mora se pooštriti i kvalitetno sprovoditi“, dodala je LSV.

Pozvala je sve delove društva da rade na edukaciji mladih ljudi.

Obrazovni sistem i mediji moraju biti u funkciji borbe protiv ekstremizma. Samo tako će se saseći krila bujajućim idejama mržnje, koje veoma lako mogu dovesti do novog zla“, poručila je LSV.

„Obeležiti 9. maj oštrim kaznama za napadače na Adicama“

Gradski odbor LSV iz Novog Sada ocenio je danas da bi najbolju poruku za Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom Novi Sad poslao kada bi bili kažnjeni napadači na Adicama.

U novosadskom naselju Adice su 1. maja trojica pijanih mladića napali nekoliko ljudi na ulici i u njihovim dvorištima i psovali im „majku albansku“, preteći da će im baciti bombu i sve ih proterati.

Ovi napadači su nekoliko dana kasnije uhapšeni i sprovedeni u tužilaštvo, ali je ono njihovo delo kvalifikovalo kao nasilničko ponašanje i pušteni su da se brane sa slobode.

„Grad nikako ne sme da bude blag prema onima koji upadaju u dvorišta i koji bi da nasiljem i bombama proteruju svoje sugrađane. Zato je krajnje vreme da se nadležni državni organi, odnosno policija i tužilaštvo, oglase sa svim detaljima u vezi sa napadom na Adicama“, zatražila je gradska LSV.

U toj stranci su ocenili da bi taj slučaj trebalo i kvalifikovati i procesuirati kao „nasilje sa namerom izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a ne samo kao nasilničko ponašanje“.

„Tim ljudima trebalo bi objaviti imena i fotografije na optuženičkoj klupi i sa velikim kaznama. Da tako nešto više nikome i nikada ne padne na pamet da ponovi“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!