- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: 250 godina prvog Senata Zrenjanina, a vlast ne obeležava ovaj bitan datum

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Zrenjanina ocenila je da je nedopustivo što se u tom gradu ne obeležava jedan od najvažnijih dana u istoriji – 6. jun 1769. godine, kada je Poveljom carice Austrije Marije Terezije tadašnji Bečkerek uzdignut u rang Slobodnog carskog trgovišta.

„Lokalne vlasti izbegavaju i pomen ovoga datuma, a jasno je da je ova carska odluka dovela da ubrzanog razvoja i modernizacije našega grada. Pre 250 godina u Bečkereku niču prve fabrike i kulturne ustanove“, ocenio je u pisanoj izjavi odbornik LSV u Zrenjaninu Aleksandra Marton.

Prema njegovim rečima, Zrenjanin je tada postao jedan od najvažnijih centara čitavog regiona, a sem privrednog i kulturnog napretka, Bečkerek je tada dobio i svoj prvi Senat, odnosno Skupštinu.

„Ovaj datum može se smatrati i početkom parlamentarnog života. Nažalost, sve ovo nije dovoljno da bi lokalne vlasti u Zrenjaninu posvetile i jedan jedini minut za podsećanje na slavne dane juna 1769. godine“, naveo je Marton u saopštenju.

Ocenio je i da nakon dva i po veka od carske Povelje gradu Bečkereku, Zrenjanin „ni izbliza više nije uspešna sredina“.

„Na kraju druge decenije 21. veka grad još nema zdravu pijaću vodu. Radnih mesta je premalo. Mladi odlaze iz grada, pa naš grad gubi dragoceni potencijal. LSV će učiniti sve da se u narednom periodu 6. jun 1769. godine dostojno obeležava. Bežanje od sopstvene istorije je nedopustivo i sramotno“, dodao je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!