Lovćenac: Sistemska pljačka zadruga i imanja

Tužilaštvo nije reagovalo kada su mali akcionari godinama podnosili krivične prijave protiv odgovornih za uništavanje poljoprivrednih preduzeća i zadruga

11. jan 2017

Savez udruženja akcionara Vojvodine (SUAV), reagujući na vest da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika sprečila pljačku deset miliona evra u Zemljoradničkoj zadruzi „Lovćenčani“ iz Lovćenca, saopštilo je da „novac iz stečajne mase niko nije opljačkao već da on pripada narodu Lovćenca“, prenosi portal Agrosmart.

Pojedini mediji, podseća se, pre nekoliko dana preneli su informaciju da je Zemljoradnička zadruga „Lovćenčani“, koju čini 11 fizičkih lica, lokalnih funkcionera ili njihovih rođaka, na osnovu odluka različitih nivoa državne uprave, kao i ministarstava, trebalo da podigne oko deset miliona evra sa prinudne naplate Narodne banke Srbije, što je navodno novac koji je višak stečajne mase iz AIK „Njegoš“ u stečaju.

Te napise, međutim, opovrgava Savez udruženja akcionara Vojvodine.

„Prosto je neverovatno da je Tužilaštvo ovako brzo reagovalo u ovom slučaju, kada se bivši zaposleni i penzioneri nekadašnjeg poljoprivrednog imanja AIK ‘Njegoš’ iz Lovćenca trebalo da dobiju novac koji opravdano godinama potražuju. Naime, AIK ‘Njegoš’ je svesno i namerno gurnut u stečaj, a zatim prodat sumnjivom kupcu, kao i mnoga druga poljoprivredna imanja i zemljoradničke zadruge. Bivši zaposleni, penzioneri i njihovi naslednici više od deset godina pokušavaju da ostvare pravo na novčanu nadoknadu, jer su to imanje stvarali šest posleratnih decenija, da bi na kraju ostali bez ičega“, ističe se u saopštenju SUAV.

U Savezu udruženja akcionara Vojvodine pitaju se i kako Tužilaštvo nije reagovalo kada je ova organizacija podnosila krivične prijave protiv odgovornih za uništavanje poljoprivrednih imanja i zemljoradničkih zadruga, zatim, protiv stečajnih upravnika, stečajnih sudija i mnogih koji su radili za pojedince da budzašta dobiju vredne kolektive.

„Na ovaj način u poslednjih više od deset godina država Srbija je oštećena za nekoliko milijardi evra, a time bivši zaposleni i penzioneri koji su ostali bez posla, bez akcija, ili akcija koje nisu vredele ništa“, ocenjuju u SUAV.

Dodaju i da se sada, kada je trebalo da se nadoknade bivši zaposleni AIK „Njegoša“, javlja Tužilaštvo i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika koji tvrde da novac iz stečajne mase ne pripada onima koji su stvarali taj kolektiv, već državi, „što je ironija i nepravda“.

„Želimo da Srbija bude pravna država, ali država koja će time poštovati pravo i pravdu i štititi svakog pojedinca na isti način. Podržavamo pravnu državu, ali se pitamo, šta je sa vladavinom prava i pravde u ovoj zemlji? Iz ovog ponašanja određenih državnih organa to ne vidimo, već nas samo u tome demantuju, radeći protiv svog naroda, a očito u korist pojedinaca ili određene grupacije. Na ovaj način se ne mešamo u rad Tužilaštva i drugih organa gonjenja, već samo želimo da ukažemo da novac iz stečajne mase niko nije opljačkao, već on pripada narodu Lovćenca“, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da je SUA Vojvodine formiralo 26 udruženja iz bivših poljoprivrednih društvenih preduzeća i zamljoradničkih zadruga, koja se godinama bore za prava malih akcionara, zadrugara i bivših zaposlenih..

Podsećaju i da su premijeru Aleksandru Vučiću 2012. godine izneli kompletnu situaciju o pljačkaškim privatizacijama poljoprivrednih imanja i zemljoradničkih zadruga u Vojvodini, te da su predali i obiman dokazni materijal.

„Nas 25.000 akcionara i zadrugara je predalo tužilaštvima na svim nivoima konkretne dokaze za oko 30 vojvođanskih poljoprivrednih imanja i zemljoradničkih zadruga, gde se kod privatizacije nesumnjivo odigrala pljačka imovine. Do sada, koliko znamo, vodi se istraga za nekoliko imanja, dok ni jedan slučaj nije doveden do kraja. Prosto je neverovatno da Tužilaštvo i policija toliko sporo rade po ovim našim predmetima ili i dalje postoji opstrukcija u pojedinim službama, pa čak možda neki tajkuni i kriminalci uživaju nečiju zaštitu“, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga