Londonska policija uhapsila Asanža u Ambasadi Ekvadora

Sud osudio Asanža za kršenje uslova kaucije 2012. godine

11. apr 2019

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uhapšen je danas u Ambasadi Ekvadora u Velikoj Britaniji, saopštila je londonska policija.

Policija je navela da je uhapsila Asanža na osnovu naloga londonskog suda od 29. juna 2012. godine, izdatog zbog njegovog nepojavljivanja pred sudom.

Londonska policija navodi da je imala dužnost da izvrši sudski nalog i da je u ekvadorsku ambasadu ušla na poziv ambasadora, pošto je vlada Ekvadora ukinula azil Asanžu.

Da je poziv policiji uputio ambasador Ekvadora potvrdio je i Vikiliks na Tviteru.

Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno izjavio je da je Vlada te zemlje ukinula azilantski status Asanžu „zbog kršenja medjunarodnih konvencija i dnevnih protokola“, prenosi Asošiejted pres.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant zahvalio je Vladi Ekvadora na saradnji u hapšenju Asanža.

Asanž se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu pre sedam godina kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbe za seksualni napad, koja je u medjuvremenu odbačena.

On je ostao u ambasadi, strahujući da bi mogao da bude izručen SAD, koje ga traže zbog objavljivanja hiljada poverljivih diplomatskih i vojnih depeša putem Vikiliksa.

Sud osudio Asanža za kršenje uslova kaucije 2012. godine

Sud u Londonu danas je presudio da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž kriv za kršenje uslova kaucije u Velikoj Britaniji.

Na osnovu te osudjujuće presude Asanžu preti do 12 meseci zatvora, ali se on suočava s mogućim izručenjem SAD, koje ga traže zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata putem Vikiliksa, navodi Asošiejted pres.

Sudija Majkl Snou brzo je doneo presudu pošto se Asanž pojavio u sudnici, čiju su galeriju ispunile pristalice osnivača Vikiliksa.

Asanž je pred sudom izjavio da nije kriv po optužbi za kršenje uslova kaucije 2012. godine. On je tada tražio politički azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je uz kauciju pušten iz pritvora dok je bio suočen s mogućim izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad.

Optužbe za seksualni napad u medjuvremenu su odbačene, ali je optužnica da je prekršio uslove kaucije ostala na snazi.

Ministarstvo pravde SAD objavilo je danas da je optužilo Asanža za kovanje zavere sa bivšom analitičarkom američke vojne obaveštajne službe Čelsi Mening, o upadu u vladin računar sa poverljivim podacima.

Asanž je optužen da je pomagao Mening u otkrivanju kompjuterske šifre, što joj je omogućilo da upadne u računarski sistem Pentagona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga