London: ‘Varvarstvo’ kineskih vlasti prema Ujgurima

"Oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima"

12. jan 2021

Šef britanske diplomatije Dominik Rab osudio je danas „varvarstvo“ kineskih vlasti prema Ujgurima najavljujući zabranu kupovine roba koja se proizvodi prinudnim radom te muslimanske manjine u kineskom regionu Sinđijang.

„Danas se pribegava varvarstvu za koje smo se nadali da je stvar prošlosti“, rekao je Rab britanskim poslanicima i naveo arbitrarno zatvaranja, „političko prevspitavanje“, prinudni rad, mučenje i prinudnu sterilizaciju Ujgura.

Kineska politika prema Sinđijangu, gde žive Ujguri i druge, pretežno muslimanske etničke grupe, postala je glavna tačka razdora između Kine i Zapada zbog navoda o kršenju ljudskih prava.

Peking je naišao na intenzivnu međunarodnu kritiku zbog svoje politike na teritoriji Sinđijanga bogatoj resursima. Organizacije za zaštitu prava kažu da je tamo oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima. Kina navodi da se radi o „centrima za profesionalnu obuku“ namenjenim da narod nađe posao i da ga udalji od verskog ekstremizma.

Kineski zvaničnici se hvale uspehom da deradikalizuju stanovništvo i stručno da osposobe za posao, tvrdeći da se nije dogodio nijedan teroristički napad već četiri godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga