London: Laburisti proglasili pobedu Sadika Kana

Laburistička stranka proglasila je danas pobedu svog kandidata Sadika Kan za gradonačelnika Londona, koji će tako postati prvi musliman na čelu jednog velikog zapadnog grada

06. maja 2016

Laburistička stranka proglasila je danas pobedu svog kandidata Sadika Kan za gradonačelnika Londona, koji će tako postati prvi musliman na čelu jednog velikog zapadnog grada.

„Čestitke Sadiku Kanu. Nestrpljiv sam da radim s tobom i da od Londona napravim grad jednak za sve“, napisao je na svom Tviter nalogu vodja aburista Džeremi Korbin, pre nego što su stigli zvanični rezultati izbora koji se očekuju tokom večeri.

U trci za gradonačelnika Londona Sadiku Kanu (45) je glavni rival konzervativac i sin milijardera Zak Goldsmit (41).

Prema do sada prebrojanim zvaničnim rezultatima, Kan je već osvojio 44 odsto glasova u odnosu na 35 odsto za Goldsmita. Sada se broji drugi izbor glasača, a Kanova pobeda izgleda statistički verovatna. Potrebno je da jedan kandidat dobije 50 odsto glasova.

Sadik Kan (45), sin vozača autobusa poreklom iz Pakistana, dolazi iz Tutinga, popularnog kvarta u južnom Londonu gde je odrastao, a naslediće harizmatičnog konzervativca Borisa Džonsona, koji se zalaže za izlazak Britanije iz Evropske unije i za koga se govori da ima ambicije da postane premijer.

Bivši advokat, bivši ministar, otac dve ćerke, Sadik Kan je obećao da će odgovoriti na najizraženije probleme glavnog grada čije stanovništvo je poraslo za 900.000 za osam godina i dostiglo 8,6 miliona, a to su skupo stanovanje, preopterećen javni saobraćaj i zagadjenje.

Iz inostranstva gradonačelnici velikih gradova su čestitali Kanu na izboru, i izrazili nadu da će ubrzo raditi s njim. Izmedju ostalih čestitao mu je gradonačelnik Njujorka Bil De Blazio i gradonačelnica Pariza An Idalgo.

„Čestitke Sadiku Kanu, izabranom za gradonačelnika Londona. Uverena sam da će njegov humanizam i njegov progresivan stav biti dobri za gradjane Londona“, napisala je u tviter poruci socijalistička gradonačelnica Pariza.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga