Lokomotiva u snegu

U Vojvodini nema separatističkih težnji. Kuda bi išla Vojvodina? Ali, Vojvodini treba novi ustav

28. maja 2012

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da Vojvodina ne može da iskoristi svoj potencijal „evropske lokomotive“ zbog toga što ne raspolaže onim stepenom autonomije koji bi bio potreban za određivanje njenog razvoja i rešavanje njenog materijalnog položaja. – To je dovelo do toga  da je Vojvodina među regionima stigla među nedovoljno razvijene i da i u pogledu nezaposlenosti jedino južna Srbija stoji lošije. U Beogradu nezaposlenost iznosi 20, u Šumadiji 22, a u našoj pokrajini ona iznosi 24 odsto. To su ti parametri koji dokazuju da priče o Vojvodini kao „lokomotivi Srbije“ nemaju osnova, budući da pokrajina nema mogućnosti za to da garantuje sopstveni razvoj – rekao je Popov u intervjuu za „Mađar so“.

Prema oceni Popova, Beograd ne može da bude nosilac razvoja, jer ukoliko su to samo veliki gradovi, posledice su da brojno stanovništvo „nestaje“ između dva popisa i „zbog toga dve hiljade naselja u istočnoj Srbiji važi kao nenastanjeno, a uskoro ćemo moći da budemo svedoci takve pojave i na području Vojvodine“. – Beograd ne može da bude nosilac razvoja zemlje, naročito ne tako da ne dopušta da se razvijaju oni regioni koji imaju veće razvojne mogućnosti i čime bi pomogli i razvoj ostalih regiona. Takav region je ranije bila Vojvodina – ukazao je Popov.

Popov je ocenio i da je mogućnosti koje pruža aktuelni Ustav Srbije pokrajina maksimalno iskoristila i da bilo bi potrebno da izmenama ustava Vojvodina dobije sopstvene, a ne prenete nadležnosti, da raspolaže sopstvenim prihodima o kojima ona sama odlučuje, odnosno da dobije zakonodavne, izvršne i delimične sudske nadležnosti, „ali su ti ciljevi „veoma daleki“. – Delimično i zbog toga jer čak ni evropski orijentisane stranke ne pokazuju potrebno razumevanje za ovu temu. Prisutan je naime strah da bi jačanjem autonomije bila povećana opasnost od raspada zemlje. To je, naravno, bez osnova. U Vojvodini nema separatističkih težnji. Kuda bi išla Vojvodina? Sedamdeset procenata njenog stanovništva čine Srbi. U prilično je velikom problemu Srbija ako jedna takva pokrajina želi da se otcepi od nje. Tranzicione pljačke se dakle nastavljaju, nema potrebne političke namere da se vlast podeli sa nižim nivoima. Cilj je dalek, jer je za promene ustava potrebna dvotrećinska parlamentarna većina, koju ne naslućujem ni u novom sazivu skupštine – rekao je Aleksandar Popov.

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga