Lokalu i pokrajini samo 12 odsto budžetskih prihoda

Budžetski prihodi gradova i opština u Srbiji će, međutim, od 1. januara 2017. godine biti još niži

20. sep 2016

Nacionalna koalicija za decentralizaciju saoptšila je danas da su u Srbiji prošle godine sve opštine, gradovi i autonomna pokrajina Vojvodina inkasirali 11,68 odsto ukupnih budžetskih prihoda, odnosno skoro devet puta manje od centralnog nivoa vlasti.

U saopštenju se navodi da u pojedinim razvijenim državama Evropske unije (EU) skoro polovina ukupnih budžetskih prihoda pripada lokalnom nivou.

Najnovije istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koje se temelji na podacima Ministarstva finansija i statističke službe Evropske unije (Eurostat) pokazuju da je na samom početku 2015. godine prihod svih145 lokalnih samouprava i AP Vojvodine iznosio manje od deset odsto ukupnih budžetskih prihoda zemlje.

Budžetski prihodi gradova i opština u Srbiji će, međutim, od 1. januara 2017. godine biti još niži, pošto će početi primena Zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave, navodi Nacionalna koalicija.

Zakon predviđa da se prihodi od poreza na zarade preraspodeljuju tako da lokalnim samoupravama umesto dosadašnjih 80 odsto ostaje 66 odsto, odnosno 74 odsto ili 77 odsto, u zavisnosti da li je reč o Beogradu, opštinama ili gradovima, dodaje se u saopštenju.

(Fonet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga