Lokalni zaštitnici građana kritikovali predlog SKGO

Zaštitnik građana mora biti pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i pet godina radnog iskustva

08. dec 2014

Lokalni zaštitnici građana su na poslednjem ovogodišnjem okupljanju izneli niz primedbi na radnu verziju modela pravilnika o organizaciji i sistematizaciji opštinske, odnosno gradske uprave, koju je izradila Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

U izveštaju sa sastanka Udruženja lokalnih ombudsmana Srbije (ULOS), koji je objavljen na portalu Pokrajinskog ombudsmana, navodi se da su učesnici skupa ukazali da zaštitnik građana mora biti pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i pet godina radnog iskustva, dok u slučaju njegovog zamenika pravosudni ispit nije neophodan uslov. Oni su istakli i da odredbe modela pravilnika, koje se odnose na opis posla sekretara službe zaštitnika građana, moraju biti preciznije definisane, kao i postupanje po pritužbama građana.

Radna grupa za izradu nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o  lokalnoj samoupravi, koji se odnosi na odredbe kojima se reguliše položaj lokalnog zaštitnika građana, prihvatila je predlog da se lokalni zaštitnici građana ubuduće zovu „lokalni ombudsmani“.

Kako se navodi, predlogom tog udruženja se predviđa i da se uz taj naziv dodaju i reči „nezavisno i samostalno“.

Ukoliko republička vlada i poslanici u Narodnoj skupštini prihvate ove predloge, prvi stav zakona će glasiti “ U jedinici lokalne samouprave može se ustanoviti lokalni ombudsman koji je ovlašćen da nezavisno i samostalno kontroliše poštovanje prava građana, utvrđuje povrede učinjene aktima, radnjama ili nečinjenjem organa uprave i javnih službi, ako se radi o povredi propisa i opštih akata jedinice lokalne samouprave“.

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih izvestila je članove ULOS-a o radu okruglog stola na temu „Problemi u vršenju komunalnih usluga u jedinicama lokalne samouprave“, koji je u drugoj polovini novembra, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, u Novom Sadu organizovao Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman. Pored nje, izveštaje su podneli i Zlatko Marosiuk i Vesna Gojković o učešću lokalnih zaštitnika građana u projektu „Ombudsman kao medijator“, i Marko Tomašević o delu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o  lokalnoj samoupravi, koji se odnosi na odredbe kojima se reguliše položaj lokalnog zaštitnika građana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga