Lokalni nivo briše ideološke razlike

Zbog ograničenih ingerencija lokalnih samouprava, na lokalnom nivou nema puno mesta za idelogiju

03. dec 2014

Novu većinu u Titelu čini koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) i Srpske radikalne stranke (SRS). Demokratska stranka (DS) je u Pančevu na vlasti sa SNS, dok je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Somboru u vladajućoj koaliciji sa SNS. Stranački funkcioneri su se u izjavama za RTV složili da na lokalnom nivou mesta za ideologiju nema mnogo, te da su, zbog malih nadležnosti lokalnih samouprava, na prvom mestu problemi građana. Politikolog Jovan Komšić ocenio je da što se brže naviknemo na takve razlike, brže ćemo biti bliži stabilnim demokratijama.

Potpredsednik SNS Goran Knežević istakao je da je politika SNS da se koalicije sklapaju isključivo u korist građana. On je u izjavi za RTV rekao i da se pri odlučivanju kome će ta stranka na lokalu biti partner meri doprinos koji ta odluka donosi za sredinu.

„Pritom, osnovno pravilo je da svako ko želi u koaliciju sa SNS mora da prihvati osnovna načela naše stranke i naš plan za tu sredinu“, dodao je Knežević.

Na pitanje da li vrh stranke utiče na odluke gradskih i opštinskih odbora o koalicijama, potpredsednik SNS je objasnio da ta stranka svakako vodi takvu evidenciju, ali i da, ukoliko se koalicija dogovara sa strankama bliskim SNS, onda se viši stranački organi samo obaveste o tome.

„U nekoliko mesta smo u koaliciji sa DS i tada je svaki odbor morao da traži saglasnost vrha stranke i odobrenje se dobijalo tek kada se utvrdi da je druga strana spremna da prihvati naš program i naša načela za razvoj tog mesta“, istakao je Knežević.

Komentarišući koliko se pritom vodi računa o ideologiji, funkcioner SNS je ocenio da na lokalnom nivou ima malo prostora za ideologiju.

„Ingerencije lokalnih samouprava su male i mi bismo voleli da su one veće. U takvim situacijama potrebno je izaći građanima u susret, videti šta su njihovi problemi i zasući rukave“, poručio je Knežević.

On je napomenuo i da će rukovodstvo stranke razgovarati o koaliciji u Titelu.

Kod demokrata samostalnost u odlučivanju

Predsednik pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin je ocenio da je politika na lokalu različita od politike na pokrajinskom ili republičkom nivou.

„DS svojim lokalnim odborima daje autonomiju da sami odlučuju sa kim će ući u koaliciju. Smatramo da oni najbolje znaju situaciju u svojim sredinama i sa kim mogu da sarađuju, a sa kim to ne mogu“, rekao je za RTV Vasin.

On je dodao i da stranka vodi evidenciju sa kim je gde u koaliciji i da je veliki broj kombinacija.

„Naš stav je da rešenje nije u upodobljavanju vlasti po ugledu na bilo koji viši nivo jer se tada krši izborna volja građana“, poručio je Vasin.

Miroslav VasinPredsednik vojvođanskih demokrata je, na pitanje da li oštra politička retorika sa viših nivoa ima uticaja na lokale, kao što je na primer Pančevo, odgovorio da je sigurno da postoji takav uticaj, ali i da se time ne pogoršavaju međusobni odnosi između opštinskih i gradskih funkcionera.

„Obično do tog pogoršanja ili čak i raskida stranačkog partnerstva dolazi usled impulsa iz stranačkih vrhova, ali DS to ne radi i mi ne utičemo na naše lokalne odbore“, objasnio je Vasin.

On je ocenio i da je sigurno da gradski i opštinski funkcioneri, kada ulaze u šarolike koalicije, gledaju i korist koju one donose sa pokrajinskog i republičkog nivoa. Vasin je, međutim, dodao i da Pokrajinska vlada ne gleda ko je gde na vlasti kada odlučuje o pomoći i ne favorizuje sredine u kojima je DS na vlasti.

LSV ne ide sa strankama ekstremne desnice

Potpredsednik LSV Branislav Bogaroški objasnio je da je ta stranka davno donela odluku koje stranke dolaze u obzir za koalicije, te da stranke ekstremne desnice, sa kojima ideološki postoje nepremostive razlike, za njegovu stranku ne dolaze u obzir. Bogaroški je dodao i da lokalni odbori LSV, sem tog ograničenja, imaju potpunu slobodu u odlučivanju.

„Politika na lokalu nije ista kao politika koja se vodi na državnom nivou i mora se uvažiti činjenica da stranke koje na tom nivou čine vlast moraju da zavodolje lokalne interese“, objasnio je potpredsednik LSV.

BogaroskiOn je dodao i da je ta stranka u gradovima i opštinama Vojvodine uglavnom uz stranke sa kojima je u koaliciji na pokrajinskom i republičkom nivou, ali da postoje i izuzeci.

Na pitanje da li takvi slučajevi trpe zbog zaoštravanja političkih odnosa na višim nivoima, Bogaroški je rekao da trpe odbori stranaka koje pokušavaju da upodobe vlast po vertikali.

„Mi, u LSV, smatramo da lokalni stranački funkcioneri najbolje znaju da procene šta je dobro za njihovo mesto, a s obzirom na to da su nadležnosti lokalnih samouprava vrlo male i da su fokusirane na funkcionisanje komunalnog sektora, stranke se ne vode isključivo idelogijom, već problemima građana“, istakao je potpredsednik LSV.

Komšić: Moramo se navići na razlike

Politikolog Jovan Komšić ocenio je da, kada je reč o nadležnostima lokalnih samouprava, ideološka potka nije u prvom planu, jer je plan zadataka specifičan.

„Kada se priča o lokalnim samoupravama govorimo o upravljanju lokalnim servisima i teško je očekivati ideološka grupisanja“, rekao je on za RTV.

Komšić je objasnio i da izborni sistem od 2000. godine dozvoljava političko šarenilo, te da nema dominantnih političkih igrača.

„Na lokalnom nivou je teško sačiniti stabilne političke većine, koje bi se grupisale samo oko stranaka slične političke i ideološke prirode. Dominantan je i interes političkih partija da budu u vlasti i one su svesne da ih pristalice neće žestoko kažnjavati zbog toga“, dodao je Komšić.

On je napomenuo da su građani na lokalnom nivou zainteresovani za rešavanje lokalnih problema i kvalitet usluga lokalnih servisa.

„Moramo se navići da je lokalni nivo različit od republičkog i što se brže na to naviknemo kao društvo bićemo bliži standardima stabilnih demokratija u kojima građani glasaju različito na različitim nivoima“, poručio je Komšić.

Sagovornik RTV je ocenio i da će taj proces potrajati još najmanje nekoliko izbornih utakmica.

RTV (Maja Živanović)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga