Logor predstavljaju kao „obrazovnu instituciju“

U novosadskom "Prometeju" se održava ljotićevska propagandna izložba, u kojoj se logor predstavlja kao "obrazovna institucija"

05. feb 2013

U novosadskoj knjižari „Prometej“ trenutno se održava ljotićevska propagandna izložba „Ni koledž, ni tamnica“, koja predstavlja Zavod za prinudno vaspitanje omladine u Smederevskoj Palanci kao pozitivnu, obrazovnu ustanovu, upozorava Antifašistička akcija Novog Sada.

Prema njihovim rečima, ovaj logor, koji je u to vreme nazivan „malom Banjicom“, bio je mesto patnje i silom nametane nacističke indoktrinacije mladih.

„Ova izložba predstavlja jednu od najotvorenijih nacističkih provokacija u Novom Sadu. Smatramo da su oni koji su ovu izložbu organizovali svesno radili na raspirivanju rasne, nacionalne i verske mržnje. Da se država Srbija drži ustava i zakona koji je sama donela izložba bi bila zatvorena, svi odgovorni i organizatori procesuirani zbog plasiranja istorijskih falsifikata i fašističke propagande“, navodi se u saopštenju AFA NS.

Kako za 021 kaže istoričar Milivoj Bešlin, u pitanju je logor koji je otvoren po nalogu lidera pronacističkog pokreta ‘Zbor’ Dimitrija Ljotića, u koji su slani uhapšeni skojevci.

„Oni koji su pokazivali nespremnost da prihvate nacističku indoktrinaciju bili su izlagani torturi, a za pokušaje bekstva iz logora uhvaćeni omladinci bili su deportovani u logor na Banjici i potom streljani. Roditelji odbeglih interniraca bili bi nakon bekstva njihove dece uhapšeni i kao taoci otpremljeni u neki od logora“, kaže Bešlin.

„Da se čuje i druga strana“

Glavni i odgovorni urednik „Prometeja“ Zoran Kolundžija kaže da nije ulazio u to da li je u logoru bilo torture, ali je izložbu dozvolio kako bi „Novosađani mogli da čuju i drugu stranu“.

„Iza ove izložbe stoji ozbiljna institucija, Istorijski arhiv iz Smederevske Palanke, koji je od nas zatražio da i u Novom Sadu predstavi ono što su ustanovili. Činjenice govore da su Nemci uhvaćene partizane i mlade komuniste streljali, dok je Zavod bio mesto gde im je život spasen prevaspitavanjem“, kaže Kolundžija za Radio 021.

Istoričar Bešlin, međutim, naglašava da autor izložbe Aleksandar Nikolić ne spominje nasilje koje je vršeno nad logorašima.

„U Nikolićevim izjavama u javnosti, kao i prilikom otvaranja izložbe, nije istaknuto nasilje koje je uprava sprovodila nad ‘neposlušnim’ omladincima (tzv. „pitomci“), kažnjavajući ih fizičkom torturom i boravkom u izolatoru. Sem toga, treba naglasiti da su svi zatočenici bili izloženi izgladnjivanju, teškom fizičkom radu i lošim uslovima boravka, poput hladnoće, loših higijenskih i zdravstvenih uslova i prenatrpanosti baraka“, navodi ovaj istoričar, dodajući da je tokom dve godine postojanja logora kroz njega prošlo oko 1.270 omladinaca sa područja čitave Srbije.

Bivši direktor gradske televizije otvorio izložbu

Kako saznaje Radio 021, izložbu je otvorio Saša Adamović, koji je novosadskoj javnosti odranije poznat kao bivši direktor tadašnje gradske televizije „Apolo“ i kasnije predsednik Političkog saveta Narodne partije Maje Gojković.

„Drago mi je što sam pozvan da otvorim ovu izložbu, pre svega kao stručnjak, budući da je moj diplomski rad bio vezan za ulogu Dimitrija Ljotića, i naravno, Zavoda za prinudno vaspitanje omladine. Podsetio bih na reči bivšeg pripadnika Ljotićevog pokreta ‘Zbor’, koji je naveo da je postojanje ovog zatvora omogućilo biološko spasavanje srpskog naroda putem prevaspitavanja u nacionalnom duhu“, rekao je Adamović na otvaranju, a ceo njegov govor nalazi se na sajtu organizacije Novo videlo.

On je na otvaranju izjavio kako je „Zavod za prinudno vaspitanje omladine bio najoriginalniji odgovor na tadašnja dešavanja u Srbiji“ i ocenio kvislinški projekat Nedićeve Srbije kao „malo ostrvo spasenja“ u regionu.

Miodrag Sovilj (Radio 021

 

Antifašisti: Izložba u Novom Sadu ljotićevska

Izložba u Novom Sadu pod nazivom „Ni koledž, ni tamnica – vaspitni zavod u Smederevskoj Palanci od 1942-1944“ pokušaj je aboliranja kvislinškog režima Milana Nedića i fašističke organizacije Zbor, ocenili su danas Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji i Savez antifašista Srbije.

„To je notorni oblik istorijskog revizionizma i afirmacije profašističkih ideologija“, piše u saopštenju.

Antifaštičke organizacije su navele da je direktor Istorijskog arhiva u Smederevskoj Palanci Aleksandar Nikolić u govoru na otvaranju izložbe nastojao da predstavi taj logor kao „svojevrsni internat u kojem je antifašističkoj omladini pedagoškim metodama ulivana nacionalna svest, a sam čin izolacije da predstavi kao spasavanje života omladine koju su zaveli komunisti“.

„Istorijska istina je drugačija. Zavod za prinudno vaspitanje omladine nije bio nikakva pedagoška ustanova, već logor ograđen žicom i obezbeđivan naoružanom stražom Nedićevih žandarma. Oni koji su pokazivali nespremnost da prihvate indoktrinaciju, bili su izlagani najsurovijoj torturi, a za pokušaje bekstva iz logora uhvaćeni omladinci bili su deportovani u logor na Banjici i potom streljani“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su roditelji odbeglih logoraša nakon bekstva svoje dece hapšeni i, kao taoci, otpremljivani u neki od logora.

„Tokom dve godine postojanja logora (u Smederevskoj Palanci) kroz njega je prošlo oko 1.270 omladinaca sa područja čitave Srbije, a najviše beogradske skojevske omladine. Fašisti su zatvorili taj logor septembra 1944. jer su bili prinuđeni da napuste Srbiju usled nadiranja Narodno-oslobodilačke vojske i Crvene armije“, podseća se u saopštenju.

Dodaje se da ne čudi što je i u organizovanju ove izložbe učešće uzela ljotićevska grupa Novo Videlo, koja baštini ideologiju i istorijsko nasleđe fašističkog pokreta Zbor.

Izložba je priređena u prostorijama novosadske izdavačke kuće „Prometej“, a organizator je Istorijski arhiv Smederevske Palanke, u saradnji sa klubom Novo Videlo iz Novog Sada.

LSV: Gradska vlast da se izjasni o fašističkoj izložbi

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas gradsku vlast u Novom Sadu da se „jasno i glasno“ odredi prema izložbi „Ni koledž, ni tamnica – vaspitni zavod u Smederevskoj Palanci od 1942-1944“, za koju je ocenila da predstavlja pokušaj rehabilitacije fašizma.

„Tokom šest meseci nove gradske vlasti, u Novom Sadu je došlo do favorizovanja ćirilice, prebrojavanja pripadnika nacionalnih zajednica, skidanja zastave Vojvodine sa nekih gradskih preduzeća i prekrajanja istorije grada, a sada i do izložbe koja zapravo abolira kvislinšku, zločinačku vladu Milana Nedića i fašističku organizaciju Zbor“, navodi se u saopštenju novosadskog odbora LSV.

Ta stranka je poručila da se gradska vlast mora ograditi od takvog skandala, bez obzira da li je učestvovala ili pomogla ovu izložbu.

U Novom Sadu je na vlasti koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom.

Izložba je priređena u prostorijama novosadske izdavačke kuće „Prometej“, a organizovali su je Istorijski arhiv Smederevske Palanke, u saradnji sa klubom Novo Videlo iz Novog Sada.

LSV je zatražio i od „Prometeja“ da se izvini Novosađanima zbog izložbe.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga