Građani Bremgartena doneli pomoć izbeglicama u Subotici

"Država treba da obezbedi uslove da ne moraju da spavaju na podu, na hladnom i da gladuju, nego da im se i van kampova obezbede osnovni životni uslovi za opstanak"

02. feb 2017

Predstavnik građanske inicijative Pomozi sad (Help now) Stefan Ditrih (Stefan Dietrich) iz Bremgartena iz Švajcarske donirao je danas pomoć u robi izbeglicama i migrantima koji borave u prostoru stare Ciglane u Subotici u vrednosti od 170 hiljada dinara.

Ditrih je za portal Magločistač kazao da je ljudska obaveza pomagati jer je „vanredna situacija“ u kojoj mnoge države nisu u stanju ili nisu željne da pomognu izbeglicama i migrantima.

Smatra da se Srbija relativno humano ophodi prema ovim ljudima u odnosu na druge države u okruženju.

“Srbija se nalazi u teškoj situaciji ako posmatramo kakva je politika Mađarske, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Grčke i Turske prema izbeglicama”, ocenio je Ditrih.

On je, međutim, ukazao ukoliko neki od migranata ne žele da se registruju i uključe u sistem, država i tada treba da im pomogne.

“Država treba da obezbedi uslove da ne moraju da spavaju na podu, na hladnom i da gladuju, nego da im se i van kampova obezbede osnovni životni uslovi za opstanak”, kazao je Ditrih.

Dodao je da je Evropska unija neefikasna i nesposobna da organizuje pomoć, odnosno, da raspodeli izbeglice po EU, da najteži teret nosi Nemačka koja je nezadovoljna odnosom drugih država prema ovom pitanju, dok se Amerika samo priključila nacionalističko-populističkoj politici koja vlada u Evropi.

“Nema solidarnosti ni unutar Evropske unije. Populisti su iskoristili priliku i zbog toga su u usponu. Evropu je zahvatio nacionalistički i populistički talas, dok je SAD samo ‘naskočila’ na taj talas”, rekao je Ditrih.

On je dodao da i Švajcarska ima svoju desnicu koja gradi svoju politiku više od 15 godina na nacionalizmu i mržnji prema strancima i izbeglicama, i da je slična situacija i u pojedinim medijima, ali da sa druge strane mnogi građani u Švajcarskoj svojim prilozima pomažu izbeglicama.

“Mnogo Švajcaraca koji žive u Srbiji pomažu individualno ili putem organizacija. Ljudi koji dolaze iz bivše Jugoslavije, a bili su i sami izbeglice, jako su aktivni u Švajcarskoj i Nemačkoj”, kazao je Ditrih.

I Tibor Varga iz humanitarne organizacije Istočnoevropska misija, koji svakodnevno pomaže izbeglicama i migrantima, izjavio je danas u Subotici da treba pomoći ljudima koji borave na otvorenom, u nehumanim uslovima, gazeći po blatu i prljavštini bez mogućnosti da operu svoj veš i okupaju se.

“Na žalost, oni ne mogu sebi priuštiti da operu svoj veš ili da se kupaju i to otežava situaciju jer neki od njih obolevaju od šuge, imaju prehladu, temperaturu, i to je jako teško”, rekao je Varga za portal Magločistač.
Prema njegovim rečima, na prostoru Ciglane trenutno boravi više od 100 izbeglica, mahom iz Pakistana i Avganistana, a među njima ima i troje maloletnika, dok manje grupe migranata borave i na drugim lokacijama.

“Izbeglica ima i u blizini graničnog prelaza na Kelebiji i Horgošu i pojedinim lokacijama u Tavankutu gde migranti borave u napuštenim objektima. Među njima ima i bolesnih, koji leže zbog visoke temperature”, rekao je Varga.

On je istakao da su u pitanju “ljudska bića koja teže ka tome da u prostoru u kojem se nalaze bude nekog reda, da se pošteno ponašaju koliko god je moguće u ovakvim prilikama”.

(Autonomija, foto:Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga