Ljudska prava u 2010. godini ugroženija nego 2009.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je da je na stanje ljudskih prava uticao Ustav Srbije koji je "brže ušao u probleme nego što ulaze ustavi drugih zemalja" zato što je "napisan za dva do tri dana". U 2010. godini Romi su bili najugroženija grupa, kao poseban problem istaknuto je obrazovanje romske dece koje se sprovodi u specijalnim školama, a osobe sa invaliditetom su i dalje "nevidljive".

30. mar 2011

Ljdska prava u Srbiji u 2010. godini bila su ugroženija nego prethodne, 2009. godine, ocenjeno je danas na predstavljanju izveštaja „Ljudska prava u Srbiji“ za 2010. godinu Beogradskog centra za ljudska prava.
Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je da je na stanje ljudskih prava uticao Ustav Srbije koji je „brže ušao u probleme nego što ulaze ustavi drugih zemalja“ zato što je „napisan za dva do tri dana“.
Govoreći o Ustavu, Dimitrijević je rekao da je najviše kritike upućeno zbog glomaznosti Skupštine, i zbog proporcionalnog izbornog sistema u kojem poslanici nemaju samostalnost i udaljeni su od građana.
„Drugi problem Ustava je Preambula koja zaklinje sve državne organe da je da je Kosovo deo Srbije zbog čega je naša politika rigidna“, rekao je Dimitrijević.
On je istakao da je dobra vest da je prošle godine „Ustavni sud konačvno počeo da radi“, ali je „opterećen velikim brojem zahteva“.
„Srbija je postala i veliki klijent Evropskog suda za ljudska prava i stigli smo na treće mesto po broju zahteva pred tim sudom“, rekao je Dimitrijević.
Urednica izveštaja Vesna Petrović istakla je da je prošle godine veliki broj zakona usvojen po hitnom postupku, bez javne rasprave žbog čega su mnogi zakoni kontradiktorni i neusaglašeni jedni sa drugima.
Saradanik Beogradskog centra za ljudska prava novinar Ivan Protić rekao je da se u medijima sve manje pažnje posvećuje kršenju ljudskih prava, što pokazuje da je kontrola „neformalnih centara moći sve veća i efikasnija“.
U izveštaju Beogradskog centra, u 2010. godini su Romi bili najugroženija grupa, kao poseban problem istaknuto je obrazovanje romske dece koje se sprovodi u specijalnim školama, a osobe sa invaliditetom su i dalje „nevidljive“.
Prošlu godinu su u negativnom smislu obeležili izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina koji su se, kako je ocenila Nevena Dičić iz Beogradskog centra, pretvorili u „političku šaradu“, kao i Parada ponosa koja je ponovo otvorila pitanje desničarskih organizacija.
Veliki problem u Srbiji su zatvori zbog nepodnošljivih uslova i prebukiranosti ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, pritvorenicima su „prava teško prekršena“, a i položaj maloletnika u Kazneno popravnim zavodima je težak.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga