Ljudska prava sve manje poštovana u ex-republikama SSSR

Gotovo 80 odsto stanovništva zemalja Evroazije živi pod autoritarnim režimima

13. juna 2014

Demokratija i ljudska prava se sve manje poštuju u nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, dok je Rusija sve više represivna država, saopštila je danas organizacija Fridom Haus (Freedom House) u izveštaju o ljudskim pravima.

Gotovo 80 odsto stanovništva zemalja Evroazije živi pod autoritarnim režimima. Američka diplomatija u države Evroazije ubraja Azerbejdžan, Belorusiju, Kazahstan, Uzbekistan, Kirgiziju, Turkmenistan i Rusiju.

„Trenutna kriza u Ukrajini stavila je u prvi plan jaku ideološku i političku podelu između Evrope, u kojoj vladaju principi demokratije, i Evroazije“, navodi se u izveštaju.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Fridom Haus ocenjuje da se ta podela „povećala poslednjih nekoliko godina zbog štetnog uticaja Rusije na vlasti svojh suseda, a taj uticaj je porastao još pre invazije na Krim“.

„Sve te zemlje su 2013. godine prihvatile antidemokratske metode Rusije“, navodi se u izveštaju.

Fridom Haus je naveo primer Kirgizije, koja je u martu prošle godine usvojila zakon protiv širenja homoseksualne propagande pod uticajem Rusije. Jermenija, Belorusija, Gruzija i Kazahstan su predložile slične mere.

„Ono što se dogodilo 2013. godine pokazuje da ruski režim služi kao primer drugim autoritarnim liderima, čak i u zemljama čije su vlasti prevazišle ruske kolege u pogledu brutalnosti i netrpeljivosti“, navodi se u izveštaju.

Od 29 ispitanih država u izveštaju, u 13 vlada demokratija, u deset su autoritarni režimi a u šest vlasti u tranziciji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga