Ljiljani Spasić nagrada Osvajanje slobode

Vredi se boriti za mir, slobodu, toleranciju, pravnu državu, razumevanje različitosti, dostojanstvo svakog pojedinca

24. sep 2016

Nagrada „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje Fond „Maja Maršićević Tasić“ za isticanje u zalaganju za ljudska prava, toleranciju i ravnopravnost, uručena je večeras direktorki organizacije Građanska inicijativa Pančevo Ljiljani Spasić.

Ljiljana Spasić priznanje je zaslužila zalažući se za regionalno pomirenje, a zahvaljujući njoj Pančevo je dobilo prolaz nazvan po Srđanu Aleksiću, Srbinu iz Trebinja koji je stradao spasavajući svog prijatelja Bošnjaka.

Ona je od 1991. do 2011. organizovala i protestne šetnje koje su za cilj imale sprečavanje sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Primajući nagradu Spasić je kazala da je građanski aktivizam jedini način borbe protiv nepravde i protiv autoritarnih režima.

„U Srbiji je na delu revizija i falsifikovanje istorije. I dalje se relativizuju zločini i izgog svetskog rata i tokom sukoba u Bivšoj Jugoslaviji“, rekla je Spasić i dodala da u Srbiji još nema dovoljno slobode za one koji drugačije misle.

Kao problem ona je istakla i pretnje koje se upućujuju novinarima.

Nagradu ovogodišnjoj laureatkinji uručila je prošlogodišnja dobitnica Danica Vučenić.

Nagrada „Osvajanje slobode“ dodeljena je 16. put, a proteklih godina to priznanje dobile su Biljana Srbljanović, Ružica Đinđić, Srbijanka Turajlić, Aida Ćorović, Olja Bećković, Aida Ćorović, Mirjana Karanović.

Nagrada se dodeljuje ženama koje su se istakle zalaganjem za ljudska prava i toleranciju, a simbolično se uručuje svakog 24. septembra, na dan izbora 2000. godine, nakon kojih je pao režim Slobodana Miloševića.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga