Ljevičari spriječili marš PEGIDA-e u Beču

Veći broj ljevičara uspio je da blokira ulicu kojom je trebalo da se kreće povorka

03. feb 2015

Prve demonstracije pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Evrope (PEGIDA) u Beču, večeras su okončane bez planiranog marša kroz centar grada, pošto je više stotina ljevičara blokiralo put kojim su trebali da prođu.

Pred sam početak demonstracija PEGIDA-e, i pored značajnog prisustva policije, veći broj ljevičara uspio je da blokira ulicu kojom je trebalo da se kreće povorka, prenosi Tanjug.

Oni su stali nasred puta, djelomično maskiranih lica, uzvikujući parole protiv desnice.

Uoči skupa PEGIDA-e, „Ofanziva protiv desnice“ održala je svoj protest sa maršom kroz centar grada, na kojem je, prema riječima glasnogovornika bečke policije Romana Haslingera, učestvovalo blizu 5.000 ljudi.

Dio učesnika ovog marša priključio se protivnicima desnice u blokadi puta okupljenima na skupu PEGIDA-e.

Policija nije željela da razbija tu „ljudsku barikadu“, čiji je cilj bio da spriječe marširanje gotovo 600 okupljenih simpatizera PEGIDE-e, koja u Njemačkoj od oktobra održava svakog ponedjeljka proteste protiv islamizacije zemlje i Evrope.

U toj „pat poziciji“, koja je trajala sat i po, policija je odlučila da oba skupa proglasi završenim nešto poslije 20:30 sati.

Uz pomoć ozvučenja policija je poručila okupljenima da se raziđu, ili će ih u suprotnom privoditi radi utvrđivanja identiteta i podnošenja prijava.

Političari na skupu

Među učesnicima prvih demonstracija PEGIDA-e u Beču bio je i raniji treći predsjednik austrijskog parlamenta Martin Graf iz Slobodarske partije Austrije.

Među više stotina pristalica pokreta bila je i grupa mladih Srba koji žive u Beču, a sa sobom su nosili srpsku zastavu.

Jedan od njih je izjavio Tanjugu da je došao da podrži PEGIDA-u, jer je to jedina organizacija koja se bori protiv islamizacije Evrope.

On tvrdi da se radi o pokretu građana, a ne desnice, kako to neki žele da prikažu.

Međutim, među učesnicima bilo je i onih koji su nacističkim pozdravom pokušavali da iziritiraju policiju i ljevičare.

U jednom trenutku, grupa maskiranih učesnika protesta PEGIDA-e, dospjela je do ljevičarske barikade i došlo je do kraćeg obračuna pesnicama, nakon čega je policija pojačala kordon koji je razdvajao dva tabora.

Učesnici protesta PEGIDA-e uzvikivali su „Mi smo narod“, „Dosta multi-kulti“, dok su ljevičari uzvraćali „Marš nacisti“, „Dole PEGIDA“.

Glasnogovornik bečke policije Haslinger naglasio je da je policija uspjela da drži situaciju pod kontrolom i da su demonstracije protiv desnice protekle mirno, sa 5.000 učesnika.

Prema njegovim riječima, policija je razgovora sa učesnicima na obje strane, i tako spriječila sukob, pa izuzev malih koškanja, nije bilo većih incidenata.

Haslinger je kazao da za sada nije bilo hapšenja, već samo „utvrđivanje indentiteta“ pojedinih učesnika.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga