Link plus: Prihvatilište za napuštene životinje ne ispunjava uslove

"Novi Sad bira lakši put, daj da uhvatimo neke pse, sklonimo ih u Futog pa u Šangaj, da se vidi da u centru grada više nema pasa"

30. mar 2014

Organizacija za zaštitu životinja Link plus zatražila je od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede da odbije registraciju prihvatilišta za napuštene životinje u Novom Sadu, jer ne ispunjavaju zakonom propisane standarde.

Link plus je u dopisu Upravi za veterinu naveo da prihvatilište u Šangaju, kao i objekat u Futogu Javnog komunalnog preduzeća Zoohigijena iz Novog Sada ne ispunjavaju uslove propisane Pravilnikom o uslovima koji moraju da ispunjavaju prihvatilišta i pansioni za životinje, a samim tim nije u u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.

Nečisti deo prihvatilišta u Novom Sadu nije završen, ne postoji oprema niti smeštajni kapaciteti, objekat nije adekvatno ograđen i nalazi se u naseljenom mestu, u neposrednoj blizini privatnih porodičnih kuća, kazala je agenciji Beta Nataša Vukmirović iz Link plusa.

Ona je dodala da korišćenje objekta koji ne ispunjava uslove, samo u cilju smeštanja određenog broja pasa u boksove u nezavršenom prihvatilištu u Šangaju, neće ni na koji način doprineti rešenju problema napuštenih životinja u Novom Sadu niti smanjenju broja ujeda pasa lutalica. „Međutim, Novi Sad bira lakši put, daj da uhvatimo neke pse, sklonimo ih u Futog pa u Šangaj, da se vidi da u centru grada više nema pasa, bar privremeno, a šta ćemo kad se upletemo u probleme koje donosi takav pristup, kada prihvatilište postane izvor novih problema, o tome nećemo ni da razmišljamo, a kamoli da diskutujemo“, kazala je Nataša Vukmirović.

Prema njenim rečima, na ulici se neprestano pojavljuju novi napušteni psi jer niko ne kontroliše vlasnike koji imaju zakonsku obavezu da čipuju pse i mačke i da sprečavaju rađanje neželjenih potomaka, kao i da ih ne napuštaju. „Kad pas nekog ujede, krivi se pas, krive se ljubitelji životinja, krive se zoohigijenske službe i gradonačelnici, samo se ne krivi osoba koja je izbacila psa na ulicu“, kazala je Nataša Vukmirović.

Dodala je da je Link plus uputio dopis i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, u kojem su od njega zatražili da promeni pristup rešavanju problema koji neće podrazumevati skupa i neefikasna rešenja. „Jedino privremeno rešenje jeste da se psi sterilišu, čipuju, vakcinišu, očiste od parazita i vraćaju na staništa, da se psi pre svega izbroje, da se vidi kolika sredstva su potrebna da svi prođu program sterilizacije, da se izvrši masovna sterilizacija u roku od šest meseci, nakon čega će im broj naglo opasti“, navela je Nataša Vukmirović.

Ona se založila da lokalne samouprave od nadležne Uprave za veterinu dobiju određene nadležnosti, kako bi na efikasan način mogli da se sankcionišu oni koji ne cipuju pse i mačke i da se reaguje u slučajevima napuštanja pasa i mačaka. „Problem je vrlo kompleksan i može da se reši samo ako se promeni ponašanje vlasnika kućnih ljubimaca. Sankcionisanje neodgovornih vlasnika i edukacija svih građana je neophodna“, ocenila je Nataša Vukmirović.

Ona je kazala da u Srbiji u nekim gradovima pojedine zoohigijenske službe i dalje ubijaju napuštene pse i mačke, iako je eutanazija zdravih napuštenih životinja zabranjena. „Prinuđeni smo da podnosimo krivične prijave kada skupimo dokaze“, navela je Nataša Vukmirović.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga