Link plus: Netransparentan proces izrade Akcionog plana za poglavlje 11

Omogućiti učešće zainteresovane javnosti

29. mar 2017

Organizacija Link plus iz Beograda zatražila je danas od Pregovaračkog tima i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da proces izrade Akcionog plana za usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU za poglavlje 11, koje se tiče poljoprivrede i ruralnog razvoja, učine transparentnim i da omoguće učešće zainteresovane javnosti u izradi tog dokumenta.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine nije objavilo nacrt Akcionog plana za poglavlje 11 na svom sajtu, a nacrt je upućen samo organizacijama članicama Nacionalnog konventa o EU koje su dostavile komentare, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da prvi nacrt Akcionog plana za poglavlje 11 nije bio dostavljen ni Nacionalnom konventu o EU pre nego što je poslat Evropskoj komisiji, čime su već bile prekršene smernice.

“Apelujemo na ministra Branislava Nedimovića i šeficu Pregovaračkog tima Tanju Miščević da otvore proces izrade Akcionog plana za poglavlje 11, naročito uzimajući u obzir važnost poljoprivrede i ruralnog razvoja za građane i građanke Srbije. Prava koja su već ostvarena kada su u pitanju pregovaračka poglavlja ne smeju biti ukinuta”, navodi se u saopštenju za javnost.

Akcioni plan definiše kako će se Srbija uskladiti sa obavezama koje se odnose na Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) Evropske unije.

Link plus je naveo da su neke od prednosti ZPP nesmetan protok robe, značajan porast izdvajanja za poljoprivredu kroz direktne podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, modernizacija poljoprivrede.

Akcioni plan uključuje, između ostalog, i razvoj relevantnih administrativnih kapaciteta, procenu potrebnih resursa, kao i razvoj integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema za pripremu, upravljanje i kontrolu agrarnih plaćanja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga