Ligašice: Obezbediti dovoljno aparata i radiologa

Trenutno se od radiologa u domovima zdravlja očekuje da rade preglede, tumače rezultate snimka i brinu se o 50.000 stanovnika na jednog doktora

24. okt 2014

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apelovao je danas na nadležne zdravstvene institucije u Srbiji da što pre obezbede dovoljno aparata i veći broj radiologa, odnosno sve uslove za lakše, brže i dostupnije mamografske preglede za žene.

Forum upozorava da se trenutno od radiologa u domovima zdravlja očekuje da rade preglede, tumače rezultate snimka i brinu se o 50.000 stanovnika na jednog doktora, prema utvrđenim normativima.

„Ako uz dijagnostiku, radiolog mora da radi i tumačenje mamografskih snimaka, jedan radiolog to ne može da postigne. Većina zdravstvenih ustanova, zbog nedostatka aparata, ne može da prati standarde i sa zračenjem počne najkasnije 21 dan posle operacije“, upozorio je Forum žena.

Forum žena je povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, apelovao i na žene da povedu računa o sopstvenom zdravlju i da redovno idu na preglede, jer je rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme.

One su najavile i niz uličnih akcija širom Vojvodine tokom kojih će sugrađankama biti podeljen propagandni materijal sa informacijama o ovoj bolesti i načinima samopregleda.

Svake godine u Srbiji oko 4.000 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Svaka peta umrla žena sa malignim oboljenjem umire od raka dojke i on je postao najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga