Liga paora: Vlast u Alibunaru tera paore da pokolju stoku i živinu

“Ovo je poljoprivredni kraj i ne može da miriše na promincle i parfem. I u Švajcarskoj se takođe osećaju krave"

06. feb 2016

Liga paora Vojvodine optužila je danas lokalnu vlast u Alibunaru, koju prevode Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije, da u toj najsiromašnijoj vojvođanskoj opštini namerava da onemogući paore da imaju pravo prečeg zakupa zemlje tako što će im ograničti broj stoke koju mogu da drže.

“Danas u Alibunaru vidimo recept koji će se sigurno primenjivati i u drugim opštinama. Vlast u opštini kao razlog za ograničenje broja stoke navodi – smrad”, navodi se u saopštenju Lige paora Vojvodine, koje je potpisao njen predsednik i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Miloš Šibul

On je ocenio da je, ako je zaista smrad problem, lokalna vlast trebalo prvo planom regulacije da obezbedi zonu na kojoj bi se nalazile farme van naseljenog mesta, da tamo izgrade trafo stanicu, priključak za vodu i pristupne puteve, a onda da daju paorima pristojan rok da tamo premeste stoku i živinu.

“Ovo je poljoprivredni kraj i ne može da miriše na promincle i parfem. U Švajcarskoj se takođe osećaju krave, ali nikome ne pada na pamet da kaže ni reč pošto Švajcarska živi i od sira i čokolada i čuvena je u svetu po tome”, naveo je Šibul.

On je optužio lokalnu vlast na taj način u opštini Alibunar, gde je prosek plata 29.600 dinara, tera poljoprivrednike da “pokolju stoku i živinu” i koči ih u uzimanju državne zemlje po pravu prečeg zakupa.

Liga paora je zatražila od nadležnih državnih organa da hitno, u dogovoru sa poljoprivrednicima, napišu a zatim hitno u parlamentu usvoje novi zakon o poljoprivrednom zemljištu i da donesu plan koji će zaštititi vojvođanske paore “od propasti koja im se sprema”.

Liga paora je podsetila da su ratarima subvencije umanjene tri puta, zatim da su mediji objavili da u Somboru državnu zemlju bespravno zauzimaju budući investitori u dogovoru sa “lokalnim kabadahijama” iz SNS, da je vlast iz zakona izbrisala mogućnost da se paori mogu žaliti na rezultat licitacije.

“Vojvođanskim paorima je potrebna pomoć sada, odmah. Vojvođanski paori sigurno neće sa ćutke mirom gledati svu ovu nepravdu i otimanje”, upozorio je Šibul.

Opština Alibunar: Zlonamerne optužbe Lige paora Vojvodine

Opština Alibunar odbacila je danas kao “zlonamerne” optužbe Lige paora Vojvodine da u toj najsiromašnijoj vojvođanskoj opštini namerava da onemogući paore da imaju pravo prečeg zakupa zemlje tako što će im ograničiti broj stoke koju mogu da drže.

“Zlonamerne kritičare, koji pokušavaju da prikupe jeftine političke poene, očigledno ne zabrinjava činjenica da se jedna od farmi naslanja na zgradu vrtića koji je izgrađen pre 33 godine, a koji pohađa preko 100 dece, čiji roditelji opravdano strahuju za njihovo zdravlje”, saopštila je Opština Alibunar.

Dodaje se da su izglasavanje Odluke o ograničenom broju držanja domaćih životinja u naseljenim mestima podržali mnogobrojni poljoprivrednici, kao roditelji čija deca pohađaju pomenuti vrtić.

Objašnjava se da je dopuna komunalne odluke o držanju domaćih životinja doneta na osnovu brojnih pritužbi građana na nelegalan rad farmi u naseljenim mestima, kao i na osnovu Odluke pokrajinske inspekcije o rušenju nelegalnih objekata.

“Farme koje posluju u Alibunaru su bez upotrebne i građevinske dozvole, i ne ispunjavaju ni sanitarne ni ekološke uslove koje po Zakonu moraju”, navodi se u saopštenju i dodaje da je opština po urbanističkom planu predvidela da jedna od zona za farme bude na teritoriji Banatskog Karlovca, pa je za njeno infrastrukturno opremanje izdvojila šest miliona dinara.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga