Liga paora: Paori će završiti u narodnim kuhinjama

Sramota je što država paorima oduzima zemlju zbog dugova

29. jan 2017

Predsednik Lige paora Vojvodine Miloš Šibul oštro je danas kritikovao odluku države da organizuje prinudnu naplatu od poljoprivrednih proizvođača koji imaju dug na ime doprinosa i obaveznog socijalnog osiguranja, i to tako što im oduzima zemlju, i zatražio od države da pomogne poljoprivrednicima a ne da ih kažnjava.

“Imajući u vidu činjenicu da je dug za doprinose i obavezno socijalno osiguranje dostigao u 2016. godini 91 milion dinara, pitamo šta je država učinila da poljoprivrednicima olakša svakodnevnu tešku borbu i spreči nastanak ovakvih dugova”, naveo je Šibul, koji je i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine, u saopštenju za javnost.

Po Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, svaki nosilac poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na njegovu veličinu, mora da plati istu osnovicu za penziono i zdravstveno osiguranje od oko 96.000 dinara.

“Godinama, kao mrtvo slovo na papiru, stoje obećanja da će se Zakon o PIO fondu promeniti i da će obaveze malih proizvođača prema državi biti niže. Paorsku muku niko u vlasti ne želi ni da vidi ni da čuje, a problema je napretek”, naveo je Šibul.

On je podsetio i na “neverovatnu činjenicu” da više od 25.000 poljoprivrednih domaćinstava prima porodične poljoprivredne penzije u iznosu nižem od socijalne pomoći.

“Nažalost, očito se više isplati ne raditi”, ocenio je Šibul i zatražio da se politika prema agraru i poljoprivrednim proizvođačima promeni, jer će u suprotnom i mnogi paori “završiti u narodnim kuhinjama”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga