Liga paora i LSV: Menjajte zakon, ne dajte zemlju strancima

Zemlje EU produžavaju zabranu prodaje zemlje strancima, a vlast u Srbiji “kao da se trudi da zatre vojvođanskog paora i raskrčmi zemlju pod našim nogama”

14. feb 2016

Liga paora Vojvodine zahtevala je danas od vlasti u Srbiji da izmene Zakon o poljoprivrednom zemljištu i da u njega unesu odredbe koje će sprečiti prodaju zemlje strancima.

, ocenio je u saopštenju za javnost predsednik Lige paora Miloš Šibul, koji je i član Predsedništva Lige socijaldemokrtata Vojvodine.

On je podsetio da će za manje od godinu i po dana, 1. septembra 2017, stupiti na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju po kojoj će državljani zemalja Evropske unije moći da kupuju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije pod istim uslovima kao i domaći državljani, bez ograničenja.

“Kolika god cena bila, njima će biti jeftina, jer je zemlja u EU skupa”, kazao je Šibul.

Podsetio je da je Hrvatska nedavno, iako je članica EU, produžila zabranu prodaje zemlje strancima i upitao zašto Srbija još ne čini ništa da zaštiti vojvođanske poljoprivrednike i sačuva vojvođanske oranice.

Naveo je da takvih primera u EU ima još i precizirao da je Slovačka propisala da stranci mogu kupiti zemlju, uz uslov da žive deset godina u toj državi, da se bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ izda neophodnu dozvolu da kupe zemlju.

“Srbija je šansu za unošenje takvih uslova imala prilikom nedavnih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Uprkos apelima, nije učinjeno ništa”, rekao je Šibul.

Ponovo je optužio vlasti da su Zakon o poljoprivrednom zemljištu donele “samo zato” da bi se u njemu našla odredba po kojoj se 30 odsto zemlje može izdati pravnim licima na 30 godina bez ikakvih kriterijuma i da bi se ukinulo pravo paorima da se žale na rezultate licitacije.

“U međuvremenu, o obrađivanju državne zemlje se pregovara, videli smo to u Somboru, sa lokalnim kabadahijama iz Srpske napredne stranke, a ionako male subvencije su umanjene na trećinu. Sa ovakvim mehanizmom i sramotnim ophođenjem prema poljoprivredi pobeći će svi u inostranstvo da tamo rade za nekog gazdu”, ocenio je Šibul.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga