Lideri Saveza za Srbiju: Ostajemo ispred predsedništva dok nam se ne obrati Vučić

Pozvali su građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije

17. mar 2019

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da se demonstranti neće razići sve dok im se ne obrati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Očekujemo da predsednik dođe da razgovara sa građanima“, rekao je Jeremić novinarima ispred predsedništva Srbije.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da do daljnjeg ostaju ispred i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare ponovo izneo „iste poruke mržnje i agresije“ i da „nema želju da se narod ujedini“.

Da se neće razići rekao je i lider Levice Srbije Borko Stefanović.

Pozvali su građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije.

U Ulici kneza Miloša u Beogradu došlo je do sukoba građana i policije, javio je reporter agencije Beta.

U toj ulici građani su se okupili jer je policija blokirala kamion sa razglasom i nije dozvoljavala da bude postavljen ispred zgrade Predsedništva.

Okupljeni su policiju gađali limenkama.

Na ulici je policija sa opremom za razbijanje demonstracija.

Demonstranti su uspeli da probiju policijski kordon u Ulici kneza Miloša i da kamion sa razglasom dovezu ispred Predsedništva Srbije. Pojedini očevici su naveli da je policija bacila suzavac.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je da je u tom sukobu policija upotrebila nasilje i nad poslanikom Boškom Obradovićem.

Lideri Saveza za Srbiju pozvali su okupljene na miran i nenasilan vid borbe.

Na protestu su Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Marinika Tepić, Nebojša Zelenović i Zoran Lutovac, koji će se obratiti okupljenima.

Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija neće dozvoliti da se nasiljem bilo ko ugrožava i poručio da će svi koji krše zakon biti procesuirani.

On je rekao da “niko nikada” nije u ovakvim uslovima održao konferenciju za novinare, ali da je on želeo da pokaže da „strah ne sme da postoji od huligana batinaša i fašiste Boška Obradovića i tajkunskih lidera Dragana Đilasa i Vuka Jeremića“.

„Mislili su da neću smeti da dođem ovde. Ja nemam strah. Mogu da izgubim samo život. Nastaviću da se borim sa Srbiju, od toga nema ništa preče“, rekao je Vučić.

Lutovac: Moramo da se jedinstveno izborimo za normalnu Srbiju

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas ispred Predsedništva Srbije da građani moraju da se izbore za normalnu Srbiju, ali da je to nemoguće ako jedinstveno ne stanu protiv autokrate Aleksandra Vučića.

„Moramo da se izborimo za normalnu Srbiju, ali to je nemoguće ako nismo jedinstveni i ne kažemo dosta ovoj autokratiji i tiraniji i tome da jedan čovek upravlja državom i institucijama. Moramo biti jedinstveni i spremni da svi zajedno stanemo iza toga“, rekao je Lutovac.

On je rekao da kada ih ima puno policijski kordoni im ne mogu ništa.

Predsednik DS-a je kazao da Vučić nije spreman da razgovara ni sa opozicijom ni sa gradjanima.

Lutovac je kazao za Vučića da je čovek koji deli Srbiju i umesto da dođe i da se obrati gradjanima.

„On se, umesto toga, u svom kabinetu obraća onima koji treba da šire njegove laži. Mi smo tu da ukinemo fabriku laži čiji je glavni centar u Takovskoj (ulici)“, rekao je Lutovac dodajući da su sinoć ušli u RTS pošto ih javni medijski servis godinama ignoriše i ne daje šansu da i opozicija nešto kaže.

Lutovac je rekao i da Vučić ne razume posao kojim se bavi.

„Taj posao jeste posao u ime svih građana, ne samo onih koji mu se sviđaju. Pravi predsednik je predsednik svih nas, spreman da razgovara i čuje sve nas. Dokle će RTS biti takva dok to mi dozvoljavamo, ne smemo više to da dozvoljavamo“, rekao je Lutovac.

Jeremić: Policija je uz učesnike protesta

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić danas je građanima okupljenim na protestu ispred Predsedništva Srbije poručio da je policija uz njih i da u Srbiji od danas ništa neće biti kao pre.

Jeremić je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije smeo da izađe pred građane iz zgrade Predsedništva gde je održao konferenciju za novinare.

„On je gotov. Sa njim više nema razgovora“, kazao je Jeremić i dodao da su se mnogi pre Vučića „prevarili“ i da je „pala Bastilja i dogodio se 5. oktobar“.

Dodao je da „ceo svet danas gleda Srbiju“.

Novinar Srđan Škoro je rekao da Vučić „mrzi svoj narod i stalno preti“ i da je „najobičnija kukavica“.

Dramski pisac Siniša Kovačević je kazao da je današnje okupljanje gradjana ispred Pedsedništva Srbije „samoodbrana dostojanstva, samoodbrana budućnosti mladih ljudi i onih koji treba da se vrate“.

„Uzmite mi dostojanstvo, uzeli ste mi sve“, poručio je Kovačević.

Lutovac pozvao policiju da puste uhapšenog osamanestogodišnjaka

Predsednik Demokratske stranke (DS) i jedan od lidera Saveza za Srbiju Zoran Lutovac pozvao je danas nadležne da puste uhapšenog osamaestogodišnjeg P.C. omladinca Demokratske stranke, i protiv njega pokrenu postupak.

Lutovac je rekao da hapse ljude jer su sinoć išli u zgradu RTS i jer brane pravo na slobodnu državu.

On je pozvao građane da ostanu ispred Predsedništva i ostanu jedinstveni, da se ne dele ističući da im brojnost daje snagu.

(Autonomija/Beta, naslovna fotografija: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga