Lideri EU usvojili Rimsku deklaraciju

"Naša Unija je nepodeljena i nepodeljiva", istakli su šefovi država ili vlada EU

26. mar 2017

Šefovi država i vlada zemalja Evropske unije su danas u Rimu usvojili Deklaraciju o budućnosti Unije u kojoj naglašavaju da će EU „ostati nepodeljena“, „napredovati različitim brzinama i snagom u istom pravcu“ i „biti otvorena za one evropske zemlje koje poštuju i ulažu napore da uvreže naše vrednosti“.

Rimsku deklaraciju su šefovi država ili vlada EU usvojili na 60. godišnjicu potpisivanja ugovora o osnivanju Unije u Rimu. Taj novi dokument daje političke, programske smernice za utvrđivanje budućih nužnih promena u ustrojstvu i politici u svim sektorima Unije, koje je u Beloj knjizi predložila Evropska komisija.

U Deklaraciji se ukazuje na to da je „Evropska unija sučeljena s neviđenim izazovima, kako na svetskoj, tako i na unutrašnjoj ravni, a to su regionalni sukobi, terorizam, sve veći migracioni pritisci, protekcionizam i socijalne i ekonomske nejednakosti“.

„Mi smo rešeni“, poručuju lideri EU, „da se suočimo sa svetom koji se brzo menja i da našim građanima zajamčimo bezbednost i nove mogućnosti“.

„Uniju ćemo učiniti snažnijom i otpornijom kroz još veće jedinstvo i solidarnost među nama i uz poštovanje zajedničkih pravila“, piše u dokumentu u kojem se kaže da su prve zemlje Unije pre 60 godina, „prebrodivši tragedije svetskih sukoba, odlučile da se ujedine i obnove naš kontinent iz pepela“ i stvore svetsku ekonomsku silu, zajedničke institucije na prostoru slobode i demokratije.

Lideri EU su jasno prihvatili mogućnost da neke članice napreduju brže u nekim sektorima, a tu se najpre na umu ima ekonomsko jačanje i objedinjavanje zone evra, kao i odbrambene strukture Unije, zatim i podsticanje ekonomskog rasta, zapošljavanja i jačanje socijalnih mera za najšire društvene slojeve.

Ključna tačka Deklaracije, oko koje su postojale velike nesuglasice među partnerima u EU zbog straha da bi to značilo stvaranje dve kategorije članica, ipak je usvojena i glasi: „Delovaćemo zajedno, uz različite brzine i snagu ako je potrebno, ali uvek u istom pravcu, kao i u prošlosti, saglasno Ugovorima (o EU) i uz otvorena vrata onima koji budu želeli da nam se postepeno pridruže“.

„Naša Unija je nepodeljena i nepodeljiva“, istakli su šefovi država ili vlada EU.

Oni su naglasili da „u idućoj deceniji želimo Uniju koja će biti bezbedna, napredna, konkurentna, održiva i socijalno odgovorna, s voljom i sposobnošću da odigra ključnu ulogu u svetu i sučeli se s globalizacijom“.

Cilj je „bezbedna Evropa i Unija u kojoj će se svi građani da osećati bezbednim i slobodno se kretati, u kojoj će spoljne granice biti zaštićene“, politika prema migrantima delotvorna, odgovorna, dok će „Evropa odlučno suzbijati terorizam i organizovani kriminal“.

Evropski lideri su takođe naglasili da će učiniti sve da EU bude snažnija na svetskoj pozornici, da podstiče stabilnost i boljitak u svojoj okolini, da to bude „Unija spremna da preuzme veću odgovornost u razvijanju konkurentnije i više integrisane odbrambene industrije… uz saradnju i dopunjavanje s NATO“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga