Lideri 28 članica EU postigli dogovor o migracijama

"Migrantsko pitanje je izazov koji može odlučiti sudbinu EU"

29. juna 2018

Lideri 28 članica EU su rano jutros postigli dogovor o migracijama na samitu u Briselu, pored pretnji Italije da će blokirati zajednička saopštenja ako njeni evropski partneri ne preuzmu precizne obaveze u pogledu prijema migranata.

„Lideri EU su se sporazumeli oko zaključaka samita, uključujući i migracije“, objavio je na Tviteru predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nakon maratonskih razgovora koji su počeli juče kasno popodne.

Detalji dogovora nisu saopšteni, ali je francuski predsednik Emanuel Makron novinarima rekao da je „evropska saradnja pobedila“ i ocenio da je „iskazana solidarnost sa zemljama prvog ulaska“.

„Reč je o dobrom kompromisu. Postoje deklaracije o relokalizaciji na dobrovoljnoj bazi i one su zasnovane na konsenzusu“, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Italijanski premijer Đuzepe Konte, koji je tokom jučerašnjih razgovora blokirao usvajanje zaključaka, izjavio je da „Italija više nije sama“.

Konte je juče stavio do znanja da neće pristati na bilo kakvo zajedničko saopštenje dok ne dobije šta želi vezano za migracije, rekavši da „želi dela“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čiji je položaj takođe delikatan zbog sukoba oko migracija unutar njene koalicije, je juče navela da je migrantsko pitanje „izazov koji može odlučiti sudbinu EU„.

Neki od predloga tokom pregovora o migrantima su uključivali i formiranje „kontrolnih centara“ u evropskim država koje bi se za to dobrovoljno prijavile. Odatle bi migranti koji imaju pravo na azil mogli odlaziti u zemlje koje ih prihvate.

Da bi se smanjio maksimalni broj brodova koji dolaze u evropske vode, Tusk je predložio da se stvore „platforme za iskrcavanje van Evrope“ za migrante spasene na moru, što bi „dovelo do kraja ekonomski model krijumčara ljudi“.

Bilo je predviđeno da se na samitu deblokira reforma evropskog prava azila, ali je to napušteno kao cilj zbog prevelikih razlika.

Tokom samita, Italija je pokušala da blokira usvajanje svih zaključaka vođa Evropske unije dok ne vidi da li će biti prihvaćen njen zahtev da sve članice Unije „solidarno otvore svoje luke“ i raspodele priliv ilegalnih imigranata koji dospeju u teritorijalne vode, i da svi prihvate imigrante, rekli su italijanski izvori.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je rekao da će staviti veto i na dogovore o evropskoj odbrani i drugim usaglašenim temama, ako se sve okrene rešenju za ranije pristigle migrante koje odbijaju da solidarno prihvate partneri u EU, a što je izazvalo sukob i pretnju raskola u nemačkoj vladi.

U nastavku samita Bregzit

Lideri Evropske unije danas će nastaviti da razmatraju napredak pregovora o Bregzitu pošto ih je britanska premijerka Tereza Mej upozorila da bi neuspeh u postizanju dogovora o razdruživanju mogao ugroziti evropsku bezbednost.

Lideri ostalih 27 članica EU imaće nešto što je prvo nazvano „Bregzit doručak“, ali će to pre biti branč, pošto su cele noći raspravljali o migracijama, preneo je Asošiejtid pres.

Mej je otišla sa samita oko pet ujutro posle upozorenja kolegama da ne isključuju Veliku Britaniju iz ključnih tela za bezbednosnu saradnju. Ona je rekla da Velika Britanija sada ima visok nivo saradnje s ostalim članicama EU u brojnim oblastima bezbednosti. Mej je rekla da je London spreman da „intenzivira i ubrza pregovore“ pošto se Brisel žalio da podele u britanskoj vladi blokiraju napredovanje.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker juče je izrazio zabrinutosti zbog sporog napredovanja devet meseci uoči izlaska Velike Britanije. „Ne moram da držim lekcije Terezi Mej, ali bih voleo da naši britanski prijatelji jasno iznesu svoje pozicije. Ne možemo nastaviti sa podeljenom vladom“, rekao je Junker.

Britanska konzervativna vlada je podeljena oko toga koliko bliske veze London želi s EU posle Bregzita. S jedne stane su proevropski poslanici koji žele zadržavanje bliskih ekonomskih veza s najvećim britanskim trgovinskim partnerom, dok s druge strane postoje poslanici koji žele čist razlaz tako da Velika Britanija može postizati trgovinske sporazume širom sveta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga