Lider Crvenih Kmera osuđen na 35 godina zatvora

Dač je priznao da je nadgledao mučenja i ubistva oko 16.000 muškaraca, žena i dece u zatvoru, u koji su odvođeni "državni neprijatelji" i u kojem su korišćenje srednjevekovne metode mučenja.

26. jul 2010

Sud u Pnom Penu osudio je danas bivšeg vođu Crvenih Kmera, Kaing Gvek Eava, na 35 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, javile su agencije.
Režim Crvenih Kmera srušen je pre 31 godine.
Kaing Gvek Eav, poznatiji kao Dač, koji je u vreme režima Pola Pota, od 1975. do 1979, vodio zloglasni tajni zatvor Toul Sleng (S-21), prvi je osuđeni lider Crvenih Kmera, režima koji je uništio čitavu generaciju u Kambodži.
Osuđeni će odslužiti još 19 godina zatvora zato što je, kako je rekao sudija Nil Non, sud uračunao 11 godina koje je proveo u pritvoru i pet godina ilegalno provedenih u vojnom zatvoru.
Upravniku Toul Slenga pretila je smrtna kazna, a mnogi koji su preživeli bivši režim i porodice žrtava nezadovoljni su izrečenom kaznom. Tužilaštvo je bilo tražilo da Dač bude osuđen na 40 godina zatvora.
Na 77-dnevnom suđenju Dač je priznao da je nadgledao mučenja i ubistva oko 16.000 muškaraca, žena i dece u zatvoru, u koji su odvođeni „državni neprijatelji“ i u kojem su korišćenje srednjevekovne metode mučenja.
Tokom suđenja, Dač je rekao da se kaje zbog onoga što je učinio i tražio je oproštaj od preživelih i od porodica žrtava.
Procenjuje se da je oko 1,7 miliona ljudi umrlo od gladi, nepostojanja lekarske nege, loših uslova rada i likvidacija u vreme režima Crvenih Kmera.
Vođa pokreta Pol Pot umro je 1998. godine, a još četiri visoka zvaničnika čekaju da im počne suđenje.
Kaing Gvek Eav (67), bivši nastavnik matematike, pridružio se pokretu 1967. da bi, kako je rekao, „oslobodio svoj narod, a ne da bi počinio zločine“. Deset godina kasnije mu je povereno mesto upravnika S-21.
Nakon pada režima 1979, i dalje je bio član pokreta i do 1999. je radio za više humanitarnih organizacija, kada je njegov identitet otkrio irski fotograf Nik Danlop.
(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga