Licitacija u Somboru: Pokušano da se izuzme zemljište u Aleksa Šantiću?

Poljoprivrednici traže da se zna ko je zakupio zemljište i po kojoj ceni

21. sep 2016

Licitacija oko 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini počela je pokušajem lokalnih funkcionera da se ponovo izuzme iz licitacije zemljište u „Aleksa Šantiću“, izjavio je danas za RTV Vladimir Skrobonja, poljoprivrednik iz Gakova koji tvrdi da je licitacija prošla samo zahvaljujući pritisku grupe poljoprivrednika koji su se juče okupili u zgradi Županije.

U lokalnoj samoupravi za RTV je rečeno da nije bilo pokušaja izuzimanja zemljišta, ali taj medij nije dobio informaciju kolika je prosečna izlicitirana cena za zemljište u „Aleksa Šantiću“, već je rečeno da će to biti učinjeno kada budu završene sve licitacije.

„U petak treba da bude održana licitacija državnog zemljišta u Gakovu, koje već godinama rade tajkuni koji duguju državi milione evra“, rekao je Skrobonja.

„Nećemo dozvoliti da ovo zemljište ponovo dođe u njihove ruke, već tražimo da se zna ko ga je zakupio i po kojoj ceni“, naveo je on.

Poljoprivrednici iz Gakova su pozvali nadležne i medije da prisustvuju licitaciji koja počinje u 9 sati.

Ovo je prvi put posle dve godine da se u Somboru održava licitacija državne zemlje.

Uzurpatori državnih oranica su u tom periodu oštetili budžet za više od milion evra, ali do sada nije pokrenut ni jedan krivični postupak protiv onih koji su radili zemljište suprotno zakonu.

Procenjuje se da je sa 4000 hektara državnih oranica u Gakovu u periodu od 2009. do danas sa državne zemlje skinut usev vredan više od 10 miliona evra, dok je država ostala uskraćena za zakup vredan najmanje pet miliona evra. Zbog čega državni organi ne govore o ovom problemu nismo dobili odgovor, iako smo ga više puta tražili.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga