Libanon: Izbjeglice prisiljene proizvoditi hašiš

Brojne sirijske izbjeglice u Libanonu prisiljene su se baviti opasnom, ali profitabilnom proizvodnjom hašiša kako bi preživjele

30. nov 2013

Od kada je počeo rat u Siriji stotine tisuća Sirijaca prebjegle su u susjedne zemlje. Samo u Libanonu nalazi se više od 750.000 registriranih sirijskih izbjeglica. Zbog financijskih teškoća, neki od njih odlučili su se baviti se proizvodnjom opojnih droga.

Poput brojnih Sirijaca, zbog rata u svojoj zemlji, Samir je prebjegao u Libanon. Ovdje, nedaleko od sirijske granice, kaže kako je prisiljen baviti se proizvodnjom hašiša, poslom za koji kaže da je ilegalan, ali profitabilan.

„Izbjegli smo iz Sirije jer bismo, da smo ostali, umrli od gladi. Sirija je u problemima. Nismo imali od čega živjeti. Ovdje se bavim proizvodnjom hašiša, jer je to najplaćenije zanimanje. Plaća se po 5.000 lira po satu“, kaže Samir.

Indijska konoplja sije se u proljeće, a žanje krajem ljeta. Potom se suši na suncu, nakon čega se prosijava i melje.

Većina onih koji se bave proizvodnjom hašiša u ovoj regiju sirijske su izbjeglice. Službeni Bejrut je pod međunarodnim pritiskom i od njega se traži da zaustavi sadnju tih biljaka.

Milijunske zarade

Libanonska Vlada pokrenula je opsežne kampanje uništavanja tisuća hektara plantaža indijske konoplje. Međutim, najčešći rezultati tih aktivnosti su sukobi vlasti i vlasnika plantaža, koji traže da se proizvodnja legalizira.

S druge strane, predstavnici libanonskih sigurnosnih snaga kažu kako je, zbog rata i tenzija u susjednoj Siriji, nemoguće kontrolirati planinske granične prijelaze koje krijumčari koriste.

„Krijumčari dobro znaju kakva je sigurnosna situacija u tim područjima. Stoga su izabrali te planinske puteve koje ne možemo kontrolirati – ni mi, niti bilo tko iz libanonskog sigurnosnog aparata, budući da se radi o konfliktnim područjima, u kojima se svakodnevno vode borbe“, objašnjava Jozef Skaf, šef odjela za narkotike u Carinskoj upravi Republike Libanon.

Vlasnici plantaža tvrde da im proizvodnja donosi enormne prihode. Glavni krijumčari zarađuju milijune dolara.

I dok većina libanonskih vlasnika ilegalnih plantaža uživa plemensku zaštitu ili neku vrstu imuniteta od kaznenog progona, sirijske izbjeglice koje rade za njih izložene su opasnosti od uhićenja i pritvaranja.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga