LGBT osobe najviše traže pomoć zbog nasilja i diskriminacije

"Država diskriminiše jedan deo populacije"

16. maj 2019

Predstavnica organizacije „Konsultacije za lezbejke“ Zorica Spasojević rekla je danas da se toj organizaciji najčešće, u 41 odsto slučajeva, obraćaju zbog nasilja i diskriminacije.

Spasojević je na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije, ocenila da država diskriminiše jedan deo populacije i ne pridaje dovoljno značaja zdravstvenom stanju LGBT+ osoba, koje traže osnovna načela humanosti.

„Osećamo se kao građanke drugog reda. Unižene smo, jer nemamo isti status pred zakonom. To se ispoljava kroz različita osećanja, koja mogu biti uzrok za pokretanje hroničnih i autonomnih bolesti“, rekla je Spasojević.

Advokatica Organizacije za lezbejska ljudska prava (Labris) Marjana Majstorović istakla je na istoj konferenciji u Beogradu da homoseksualnost nije bolest, već varijacija normalnosti.

Ona je iznela podatke međunarodne LGBT asocijacije ILGA, iz kojih se vidi da su 123 države članice UN dekriminalizovale homoseksualnost.

„Poražavajuće je što 70 država UN i dalje kriminalizuje seksualne odnose između pripadnika istog pola. Naša država je Ustavom obavezana da garantuje da smo svi jednaki, bez obzira na seksualno opredeljenje“, rekla je Majstorović.

Predstavnik Saveza za jednaka prava LGBT osoba Zapadnog Balkana i Turske (ERA) Vuk Raičević rekao je da se član 54 a Krivičnog zakonika, koji podrazumeva da je neki zločin počinjen iz mržnje, što je otežavajuća okolnost u njegovom izvršenju, ispostavio kao problem.

„Tužilaštvo ima obavezu da u optužnici unese član, ako za to ima potrebe. Sud na njega može da se pozove naknadno, ali time rizikuje prava optuženog, koji nije imao prilike da se od istog člana brani. Ovo stvara zabunu i probeme, iako ovaj član postoji već šest godina“, objasnio je Raičević.

On je dodao i da zakonom treba isključiti obavezu transosoba, prilikom rodnog izjašnjavanja, da dobijaju medicinski dokument, na kojem je istaknuta hormonska terapija.

Advokatica organizacije „Da se zna“ Ivana Maksimović istakla je nerazumevanje nadležnih institucija prema LGBT+ osobama i dodala da u medijskom prostoru postoji govor mržnje prema njima.

Diskriminacija i nasilje nad LGBT+ osobama se ne kvalifikuje kao krivično delo, već kao prekršaj. Imamo veliki broj neprijavljenih slučajeva, a i pored toga sistem ne funkcioniše efikasno. Oštećena lica se ne obraćaju nadležnim institucijama, jer nemaju poverenja, a imaju strah od neprihvaćenosti“, rekla je Maksimović.

Ona je istakla da u našoj državi treba stvoriti uslove u kojima će se u društvu podići svest o toj temi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga