- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LGBT osobe: Društvo u Srbiji nebezbedno za sve građane

Pripadnici LGBT populacije smatraju da je društvo u Srbiji nebezbedno za sve građane, kao i da postoji generalno visok stepen spremnosti na nasilje koje se ne sankcioniše na odgovarajući način, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje javnih politika.

U saopštenju povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, centar je naveo i da LGBT osobe smatraju da je neosetljivost društva na nasilje „posledica traumatične prošlosti, ratova, tranzicije i političke zloupotrebe institucija“.

„Pripadnici LGBT populacije danas kao glavni bezbednosni rizik vide opšti porast spremnosti na nasilje kojem mogu biti izloženi svi građani i građanke. Oni smatraju da su, nezavisno od identitetskih obeležja koja proističu iz pripadnosti manjinskoj grupi izloženi opasnostima koje proističu iz neefikasnog rada institucija i njihovog potencijalno proizvoljnog postupanja„, pokazalo je istraživanje.

LGBT zajednica je ocenila i da bi kvalitetnije informisanje dovelo i do povećanja stepena poverenja koje pripadnici te ranjive grupe imaju u bezbednosne strukture.

Navodi se da je „u slučaju LGBT zajednice, prisutno ustezanje da prijave slučaj nasilja usled straha od toga da će njihove lične informacije biti otkrivene“, i da će protiv njihove volje biti prisilno deklarisane kao LGBT osobe.

„Od institucija se očekuje da prilikom postupanja u ovakvim slučajevima vode računa o diskreciji, što prema tvrđenju nekih ispitanika, još nije slučaj“, pokazalo je istraživanje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!