- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Levičarski skup u Zrenjaninu

Zrenjaninski socijalni forum organizovao je danas u tom gradu protestni skup levičarskih organizacija iz cele Srbije povodom Međunarodnog praznika rada.

U proglasu koji je potpisalo dvadeset organizacija ističe se da su radnička prava danas u Srbiji na najnižem nivou u poslednjih sedamdeset godina. Levičari okupljeni u Zrenjaninu smatraju da je privatizacija provereni recept za uništavanje preduzeća, te da se aktuelna Vlada Srbije mora sprečiti da nastavi sa ovakvim kastrofalnim konceptom ekonomske politike.

Kako je rečeno, neophodno je raskidanje aranžmana sa MMF, poništavanje dosadašnjih privatizacija, zaustavljanje otpuštanja u javnom sektoru i daljeg uništavanja zdravstvenog i obrazovanog sistema, kulture i socijalnih institucija. Sa skupa je poručeno i da plate i penzije moraju biti vraćene na raniji  nivo.

Učesnici su uputili poziv svima koji su osiromašili tokom poslednjih dvadeset pet godina da se priljuče Levom samitu Srbije, koji okuplja različite levičarske i antikapitalističke grupe.

Program je počeo nastupom horskog i instrumentalnog  sastava Horkestar, a potom je prikazan film „Obrani berači“, koji govori o tome kako su žene primorane da rade preko studenskih zadruga, jer poslodavci ne žele da ih prijave.

Na kraju skupa održana je tribina o neposrednim zadacima levice u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!