Levica Srbije: Ženska prava u Srbiji pod znakom pitanja

Dan kojim se podseća na borbe koje su žene vodile kroz istoriju da bi realizovale svoja elementarna ljudska prava

08. mar 2016

Inicijativni odbor Levice Srbije za Vojvodinu ocenio je danas da su prava žena u Srbiji ugrožena i da 8. mart ne treba posmatrati kao praznik koji je „cvetni dan“ žena, već danom podsećanja na borbe koje su žene vodile kroz istoriju da bi realizovale svoja elementarna ljudska prava.

U saopštenju te stranke se ističe da je u borbama žena za svoja prava bilo mnogo žrtava, te da su ta prava u Srbiji pod znakom pitanja.

„Napominjemo da u našoj zemlji veliki broj žena strada u porodičnom  nasilju i da i dalje ne postoji adekvatan zakon koji bi žene i decu zaštitio od nasilnika. Takođe, kazne za seksualne prestupe prema ženama i deci su previše blage, a praksa dobrim delom demantuje njihovu primenu. Radna mesta često nisu mesta gde žene zarađuju za egzistenciju, već mesta izrabljivanja, mobinga, neplaćenog prekovremenog rada, različitih uslovljavanja, diskriminacije i otpuštanja trudnih žena“, piše u saopštenju vojvođanskog odbora Levice Srbije.

U njemu se navodi i da je na snazi neoliberalni Zakon o radu, koji je krajnje neblagonaklon prema radnicama, a da se u praksi se primenjuje ni minimum zaštite radnica.

„Prostitutke su takođe ugrožene, korisnici i makroi se ne kažnjavaju, već se kažnjavaju porostitutke koje su žrtve ovakvog sistema. Kreiranje javnog mnjenja da prostituciju treba legalizovati kako bi prostitutke navodno bile zaštićene, samo previđa činjenicu da bi time država postala makro koji zarađuje na prostitutkama, a legalizovanje seksualne eksploatacije ne menja činjenicu da je reč o eksploataciji“, ocenjuje se u saopštenju Levice Srbije u Vojvodini.

Ta stranka je upozorila i da bi posezanje za legalizacijom prostitucije bio perfidan način da država skine odgovornost za radna mesta za sve nezaposlene žene, nudeći im alternativu zaposlenja u prostituisanju.

„Levica Srbije smatra ovakvu situaciju nedopustivom i nizom konkretnih mera borićemo se da situaciju promenimo. Nikada nije bilo lako, pa ni nama ne predstoji laka borba“, navodi se u saopštenju te vojvođanskog odbora te stranke.

U njemu se podseća i da je 8. mart socijalistički praznik i da osmomartovsko cveće simbolizuje sve radnice, koje su tokom devetnaestog i dvadesetog veka stradale, bivale hapšene i dale svoje živote da bi se izborile za uvodjenje osmočasovnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muskarce i žene, zaštitu majki na radu, uvođenje porodiljskog odmora, kontrolu nad vlastitim telima, i na kraju političkih prava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga