Levi: Kao da je i dalje Slobodan Milošević na vlasti

"Vi ste sada u stanju otpora, kao kad sam vas sreo pre četvrt veka"

11. maj 2017

Francuski filozof Bernar Anri Levi rekao je da incident koji se sinoć dogodio ne bi zavređivao pomena da nije slika pritisaka, uvreda i zastrašivanja koje demokrate u Srbiji svakodnevno doživljavaju.

„Vi srpski prijatelji još živite pod režimom koji se naziva novim imenom demokratura, odnosno diktatura koja koristi opšte izbore i privid demokratije da potčini civilno društvo i uguši stremljenje ka slobodi“, rekao je Levi na današnjoj tribini Beldocs festivala na kome je učestvovao sa dva filma.

Filozof, pisac i reditelj Bernar Anri Levi, gost Beldocs festivala, napadnut je sinoć nakon projekcije njegovog filma „Pešmerga“ u Dvorani Kulturnog centra kada je pogođen tortom u lice, a potom mu je nekoliko mladića uzvikivalo „Beži, ubico, iz Beograda“.

Levi je danas rekao da bi prvo želeo da se osvrne na sinoćnji incident koji ne bi zavređivao pomena jer sam po sebi diskredituje njegove počinioce da mu njegovi srpski prijatelji nisu rekli da je to slika onoga što oni i druge demokrate u zemlji svakodnevno doživljavaju – pritisaka, uvreda, zastraživanja i propagande, često od strane medija u službi vlasti ili grupica koje, kako su rekli, vlasti tolerišu ili kojima manipulišu.

On je dodao da je tačno da građani Srbije, „njegovi prijatelji“ imaju prave slobode, ali da često kao da je i dalje Slobodan Milošević na vlasti.

„Milošević bis“ i „Milošević i bez rata“, „naslednik Miloševića koji je neprijateljski nastrojen prema kulturi, za koga su strane sloboda duha i istina istorije“, rekao je Levi i dodao da to doprinosi da se blokira sećanje na „strahote rata u Bosni, etničko čišćenja na Kosovu i batinjanje građana u samoj Srbiji“.

„Istovremeno vaš predsednik kaže da je Evropljanin i predstavlja da želi da Srbija uđe u Evropu, a Evropljani, uključujući naravno i moju zemlju, prepuštaju se igri i primaju te izjave zdravo za gotovo“, rekao je on.

Anri Levi je rekao da je naspram toga došao da iskaže svoju solidarnost sa svojim srpskim prijateljima i da im poruči da su oni veliki igrači slobode.

„Došao sam da vam iskažem solidarnost. Vi ste, dragi Gorane Markoviću, dragi Filipe Davidu, dragi prijatelji iz Vremena i Danasa, vi ste veliki igrači slobode. Vi ste sada u stanju otpora, kao kad sam vas sreo blizu ovog mesta u Beogradu pre četvrt veka„, rekao je Levi ocenivši da su oni „pravi Evropljani kojima Evropa treba da pomogne“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga