Dve trećine mladih Mađara želi da studira u inostranstvu

"Treba opomenuti ljude da ne pale mostove za sobom, da provere mogućnosti"

18. apr 2014

Dve trećine mladih vojvođanskih Mađara ima želju da nakon završene srednje škole studira u inostranstvu a samo trećina se izjasnila da bi želela da ostane u Srbiji i nastavi da studira, izjavio je savetnik za visoko školstvo u Nacionalnom savetu Mađara Laslo Lenđel.

Prošle godine je u sličnoj anketi, koju sprovodi Nacionalni savet Mađara, situacija bila obrnuta: trećina srednjoškolaca kazala je da bi želela da studira u inostranstvu a dve trećine u Srbiji, rekao je Lenđel za novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Anketa je sprovedena među 1.500 učenika trećeg i četvrtog razreda srednjih škola. Većina mladih, njih 1.048, navelo je da želi nastaviti studirati, a 254 je još još uvek neodlučno.

„Radi se o tome da je među građanima zavladala atmosfera koja samu sebe hrani i koja govori da je bolje u inostranstvu. Razlog je verovatno taj što se veliki broj inače dobrostojećih porodica odselio na Zapad. Kada se ljudi suoče sa pojavom da su se odselili oni na koje su se ugledali, onda se ova misao počne motati i po glavama onih koji dotad nisu razmišljali o selidbi“, ocenio je Lenđel.

Prema njegovim rečima, postoji i propaganda koja govori o tome da se za isti posao u Srbiji može dobiti 400, a na Zapadu i 1.500 evra, ali ta ista propaganda ne dodaje brojke koje govore o tome koliko je život skuplji na tom istom Zapadu. On je poručio da se mora više govoriti o opasnostima koje vrebaju one koji žele da se isele. „Treba opomenuti ljude da ne pale mostove za sobom, da provere mogućnosti. A istovremeno trebamo govoriti i o mogućnostima koje se pružaju na rodnoj grudi, o preduzećima koja proizvode na strano tržište, koja prijavljuju svoje radnike, koja daju posla mnogima, koji ulažu u razvoj“, naveo je Lenđel.

Nacionalni savet Mađara ove ankete među srednjoškolcima sprovodi s ciljem planiranja stipendija za one koji se odluče da ostanu studirati u Srbiji. To telo mađarske autonomije u okviru Programa Varadi-stipendista sklopilo je sporazum o saradnji sa 30 vodećih preduzeća. „Direktori ovih preduzeća su izjavili da će primiti studente, pokazati im firme, posao koji se tamo radi, upoznati ih sa kriterijumima zapošljavanja. Ovi su susreti veoma korisni i za mlade i za firme“, naglasio je Lenđel.

(Autonomija/Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga