Lektorat hrvatskog jezika osnovan na novosadskom Filozofskom fakultetu

"Osnivanje lektorata je zapravo svojevrsni reciprocitet, s obzirom da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoji Katedra za srpski jezik i književnost"

14. juna 2018

Memorandum saglasnosti o o osnivanju Lektorata na hrvatskom jeziku koji će se nalaziti na Filozofskom fakultetu, potpisali su danas na Univerzitetu u Novom Sadu ministarka nauke i obrazovanja Hrvatske Blaženka Divjak, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Anamarija Viček i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić.

Kako je rečeno na svečanosti, reč je o važnom iskoraku u naučnoj saradnji između dve zemlje, ali i o “istorijskom momentu” za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Vojvodini.

Ocenjeno je da će taj lektorat značajno doprineti razvoju jezičkih kompetencija nastavnika koji sprovode nastavu na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Blaženka Divjak je rekla da je osnivanje lektorata zapravo “svojevrsni reciprocitet”, s obzirom da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoji Katedra za srpski jezik i književnost.

Anamarija Viček je kazala da očekuje podršku lektorata u izdavanju kvalitetnih udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku.

Lektorat će početi sa radom u novoj akademskoj 2018/19. godini.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić izrazio je nadu da će lektorat vremenom prerasti u Katedru za hrvatski jezik i književnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga