Lekić poručio ministru informisanja: Prestanite da ćutite

"Novinari su uglavnom napadani od pripadnika ili simpatizera partija na vlasti"

01. juna 2017

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas pozvalo ministra kuture i informisanja Vladana Vukosavljeića da se oglasi povodom sve učestalijih napada na novinare.

„Novinari su uglavnom napadani od strane pripadnika ili simpatizera partija na vlasti. Prestanite da ćutite, oglasite se javno i na taj način ohrabrite novinare da rade svoj posao, a obeshrabriti one koji ih u tome sprečavaju!“, rekao je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

Lekić je istakao da su juče, dok je zakletvu polagao novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, novinari pred Skpštinom Srbije u šest navrata sprečeni da rade.

Sprečena je novinarka lista „Danas“, novinar „Insajdera“, portala „Espresso“, Radio Beograda i fotoreporter portala „VICE“, navodi se u saopštenju.

„Ministre Vukosavljeviću, niste se oglasili ni kada pre nekoliko dana niko od snimatelja, sem RTS-a, nije uspeo da zabeleži Vučićevo otvaranje proizvodnje redizajniranog ‘fijata 500L’ u kragujevačkoj fabrici“, podsetio je Lekić.

Dodao je da je tokom kampanje pred aprilske predsedničke izbore bilo „nebrojeno uvreda i pretnji novinarima i medijima“ kritički orijentisanim prema Vučiću.

Lekić je naveo da su ove godine novinari u najmanje deset slučajeva bili sprečeni da izveštavaju, bilo da su diskriminisani prilikom pozivanja na događaj, bilo da im je zabranjeno da prisustvuju javnom događaju.

„Obraćam Vam se sa molbom da novinarima izdejstvujete ono što im garantuje Član 60. Ustava Srbije – pravo na rad“, piše u saopštenju NUNS.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga