LEH VALENSA: Izgradite državu Evropu!

Evropi je potrebno više solidarnosti i trebalo bi da preraste u jednu saveznu državu, kaže dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa u intervjuu za DW

29. sep 2013

DW: Većina Evropljana na istoku i jugoistoku kontinenta zna šta se u protekle dve decenije u Poljskoj dešavalo. Znaju za demokratske promene i ekonomski napredak, kojem ste upravo vi doprineli. Ipak, desetine hiljada Poljaka nedavno je izašlo na ulice glavnog grada, kako bi demonstriralo protiv politike vlade liberala, na čelu sa Donaldom Tuskom. Istovremeno, nacionalno-konzervativna opozicija i njen šef Jaroslav Kačinjski sve je popularniji, ako je suditi prema poslednjim anketama. Šta se to u Poljskoj dogodilo?

Valensa: Kao prvo, mi nismo imalo 100 godina za razvoj demokratije u našoj zemlji, morali smo pod maksimalnom brzinom da uhvatimo korak sa Zapadom. Pri takvom ubrzanju mnogo toga se akumulira. Drugo, šta je stotinu hiljada ljudi naspram 40 miliona? Treće, naša demokratija se potvrdila. Jeste, postoje protesti kojim se izražava nezadovoljstvo, ali to su ipak mirni protesti. S druge strane, to nezadovoljstvo građana odraziće se, po logici stvari na naredne izbore. Drugim rečima, Poljska je prošla na ispitu demokratije i može da posluži kao primer u tome, kako se treba nositi sa nezadovoljstvom.

DW: U jednom intervju za nemačke medije, rekli ste kako bi Nemci trebalo da budu hrabriji i demonstriraju veći uticaj na prilike u Evropi. Pri tome, upravo je Nemačka zbog svojih uslovljavanja u vremenima krize, postala prilično neomiljena zemlja. Angela Merkel je u Grčkoj završila kao lik u karikaturi sa sve uniformom nacističkih vojnika. Kako vi gledate na evropsku politiku Nemačke?

Valensa: Uvek je bilo tako. Politički lideri su uvek na meti takvih napada. Nemačka kao što znamo igra važnu ulogu u ključnim segmentima evropske politike. Ali Nemci znaju da preuzmu odgovornost u vremenima krize. Oni razmatraju mogućnosti kako bi se problem rešio, dakle razmišljaju o budućnosti. I tako bi trebalo da bude i u budućnosti. U vremenima, kada nestaju granice, radi se samo jednom – o Evropi, a ne o tome šta je nemačko, a šta poljsko. Ne bi trebalo više da razmišljamo o okvirima nacionalnih granica. Ima toliko novih tema koje bi trebalo da nas okupiraju. Tema poput protoka informacija, ekologije, kriza kao što je bankarska. Jer nije više samo jedna banka u pitanju. Od presudnog značaja je uspostavljanje odgovornog ponašanja banaka u Evropi. Ima tu i drugih monetarnih pitanja. Ali važno je rešavati i druge probleme. Evropi je potrebna dobra mreža auto-puteva, recimo u Albaniji. U drugim delovima kontinenta nema dovoljno novca za takve projekte. Zato bi Nemačka mogla da preuzme troškove, ali tako da joj se taj novac vrati za 50 godina. Smatram da taj novac ne bi trebalo držati u slamaricama.

DW: Iako je Drugi svetski rat okončan još pre 70 godina, stereotipi i predrasude o Nemačkoj i dalje postoje. Ne bi li situacija bila još gora, ako bi Nemci sada počeli da grade puteve po celoj Evropi?

Valensa: Ne, jer za uspešnu evropsku integraciju neophodno je ostvariti blagostanje u Evropi. Konflikte možemo da prevaziđemo samo ako poboljšamo uslove života u svim krajevima, pa tako i izgradnjom auto-puteva. Postoji toliko takvih zadataka. Uzmimo na primer komunikacije. Države koje imaju novca trebalo bi da pomognu siromašnijima, koji bi to naravno mogli polako da otplaćuju. To je dobar posao za sve. Ova generacija bi trebalo da počne da gradi državu Evropu, ali to mora da čini vrlo pažljivo.

DW: Gospodine Valensa, danas, 29. septembra, proslavljate svoj 70. rođendan. Svima je poznato koliko ste doprineli padu komunizma. Međutim, i danas u svetu imamo diktatorske režime, koji prate svoje građane i koji ih, na kraju krajeva i ubijaju. Imate li neki recept, kako savladati diktaturu?

Valensa: Moj recept je solidarnost. Ona će se naravno razlikovati od zemlje do zemlje. Posebno je važno da se i Sjedinjene Američke Države, kao jedina preostala supersila, podstaknu da doprinesu uspostavljanju prilika u svetu, u kojem će, gde god da se pojavi problem antisemitizma, rasizma, etničkog čišćenja ili hemijskog oružja, moći da se deluje odmah i ti problemi reše.

(B. Dudek / B. Kolen / J. Leon, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga