Legitimna zabrana nošenja burke i nikaba u Francuskoj

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ocenio je danas "legitimnom" zabranu nošenja islamske marame na javnim mestima u Francuskoj i time odbacio tužbu Francuskinje koja je pristalica nošenja nikaba i burke.

01. jul 2014

Sud je istakao da je „očuvanje uslova ‘zajedničkog života’ bio legitiman cilj“ francuskih vlasti i da posledice zakona izglasanog krajem 2010. godine u Francuskoj nisu u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Francuskinja (24) koja je predstavljena samo inicijalima S.A.S. obratila se sudu u Strazburu zbog tog zakona koji zabranjuje nošenje islamske marame u javnosti, uz zaprećenu kaznu od 150 evra, ocenjujući da on krši slobodu veroispovesti.

Mlada Francuskinja smatra da je degradirajuće prisiljavanje da bude otkrivena u javnosti, a u tome vidi i diskriminaciju, i kršenje slobode mišljenja i izražavanja.

Sud je naveo da je svestan da zabrana obuhvata deo muslimanskih žena, ali napominje da zabrana ne utiče na slobodu da se na javnim mestima nosi odeća koja ne prikriva lice i da nije eksplicitno zasnovana na verskoj konotaciji odeće, već samo na činjenici da ta odeća prikriva lice.

Zakon o zabrani nošenja burke i nikaba na javni mestima u Francuskoj stupio je na snagu 2011. godine, a prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, u Francuskoj je bilo oko 2.000 žena koje su prikrivale lice u javnosti.

Muslimanska zajednica u Francuskoj broji oko sedam miliona ljudi.

Muslimanke, osim u džamiji, mogu da nose burku u svom domu, hotelskoj sobi i automobilu, ali samo kad one ne voze.

(Beta-AFP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga