Ledolomci čekaju dozvolu Beograda

Preduzeće "Vode Vojvodine" pokušva da ubedi Republičku direkciju za vode da počne da rešava probleme sa ledom na Dunavu kod Novog Sada

08. feb 2012

Republička direkcija za vode treba da preduzme hitne mere za sprečavanje nagomilavanja leda u zoni Novog Sada, saopštilo je juče JP “Vode Vojvodine”.
U tom preduzeću ističu da je Mađarska već stavila u pripravnost svoje ledolomce u Baji, a da je Hrvatska angažovala svoj ledolomac na Dravi.
Takođ, navodi se i da sledi sastanak lokalnih organa za vezu Mađarske, Hrvatske i Srbije u Somboru u vezi sa odbranom od zagušenja Dunava ledom i angažovanja mađarskih ledolomaca na sektoru zajedničkog interesa od Vukovara do mađarske granice.
„Vode Vojvodine“ podsećaju da su juče ponovo uputili zahtev Republičkoj direkciji za vode, za preduzimanje hitnih mera u sprečavanju nagomilavanja leda u zoni Novog Sada. To se posebno odnosi na mogućnost angažovanja ledolomaca „Vučevo“, „Čakor“ i „Petrovaradin“, koji su u vlasništvu preduzeća „Dunav grupa agregati“ iz Novog Sada, sa kojim Direkcija treba da potpiše ugovor o angažovanju.
Dunav je pokriven ledom do 70 posto i narednih dana se očekuje njegovo dalje zaleđivanje i nagomilavanje leda, što bi izazvalo slab protok i povećalo opasnost od porasta vodostaja i poplava uzvodno od ledenog čepa.
Vanredne mere odbrane, za sada su na snazi na 170 kilometara vodotoka na Savi, koja je pokrivena ledom od 60 – 100 posto i na kojoj se sprovode pojačane mere osmatranja, naročito u zoni Jarka i Sremske Mitrovice gde je potpuni ledostaj, kaže se u saopštenju preduzeća „Vode Vojvodine“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga