Led uništio pristanište kod Apatina

Pokrenuta je procedura za angažovanje ledolomaca iz Mađarske, čiji dolazak se očekuje u ponedeljak

14. jan 2017

Zbog gomilanja leda na delu daljske krivine i u sektoru Apatina jutros je proglašena vanredna odbrana na novih 90 kilometara Dunava. Kod Apatina led je noćas uništio putničko pristanište

Pošto je reč o području od zajedničkog interesa za Srbiju, Mađarsku i Hrvatsku, na osnovnu međudržavnog sporazuma, pokrenuta je procedura za angažovanje ledolomaca iz Mađarske. Dolazak ledolomaca, ukoliko ne iskrsnu nepredviđeni problemi, očekuje se u ponedeljak, kažu u „Vodama Vojvodine“.

Nagomilani led na Dunavu kod Apatina uništio je noćas putničko pristanište, a materijalna šteta procenjuje se na 200 hiljada evra.

Na licu mesta nalaze se čelnici lokalne samouprave, Štaba za vanredne situacije, Lučke kapetanije i predstavnici Vodoprivrednog preduzeća Zapadna Bačka, koji će se dogovoriti o merama koje treba preduzeti da delovi uništenog pristaništa, nakon intervencije ledolomaca, ne bi otplutali nizvodno.

Prema navodima nadležnih, leda ima više od 20 miliona kubika i dugačak je oko 5 kilometara, preneo je Radio Dunav.

Kako je saopšteno iz „Voda Vojvodine“, na području Novog Sada će, zbog predstojećeg lomljenja leda od strane ledolomaca iz Mađarske, ponovo biti angažovan potiskivač „Sloga“.

Reka Sava od noćas je potpuno prekrivena ledom, ali se on zbog porasta temperatura topi i puca. Tisa i banatski vodotoci i dalje su pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom trenutno se sprovodi na 708 kilometara Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara.

(021.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga