Led na Dunavu nosi splavove i čamce

Led je splavove-restorane pomerio nekoliko stotina metara, a neke i nekoliko kilometara, sve do Sremskih Karlovaca

17. feb 2012

Usled gomilanja izlomljenih santi koje donosi voda i pomeranja leda na Dunavu, znatan broj čamaca, brodića, splavova i rečnih kućica koji su se nalazili na reci kod Novog Sada pomerio se nizvodno.
Led je splavove-restorane pomerio nekoliko stotina metara, a neke i nekoliko kilometara, sve do Sremskih Karlovaca. Prema rečima očevidaca, kada je led krenuo da se pomera, splavovi teški po par desetina tona su krenuli sa njim uz zaglušujuću buku kidanja sajli i lomljenja leda i pucanja metalnih konstrukcija.
„Bilo je jezivo. Počelo je sve da puca i da se lomi, nosio je čamce, a splavove je samleo“, kazala je vlasnica jedne od kućica koju je takođe odneo led. Prema njenim rečima, vodostaj Dunava je odjednom narastao i ogromna masa leda je krenula.
Kada su se zaustavili, splavovi su novim sajlama vezani za drva na obali, ali vlasnici strahuju da bi novo pomeranje leda moglo ponovo da pokida veze. U blizini Štranda u opasnosti je jedna marina, pošto se pristan za koji su vezani čamci i brodići deformisao i deluje kao da je pitanje sata kada će ga led otkinuti. Za sada nije poznato kolika je šteta.
Prema izveštaju JP „Vode Vojvodine“, pokrivenost ledom Dunava kod Novog Sada je od 50 do 80 odsto.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga