LED ART: Ne želimo da ćutimo

Smatramo, ipak, da bi bilo pristojno – kad nas već ukidaju – da kažu razlog ili bar da stanu iza svoje odluke

22. jan 2015

Poštovani TAJ I TAJ,

U novu godinu ušli smo sa starim problemima. Pre više od dva meseca JKP “Poslovni prostor” blokirao je naš račun, sa njega je skinuto nešto više od pola miliona dinara namenjenih za projekte. Poslovni prostor potražuje još oko 150.000,00 dinara koji će otići sa računa čim neko nešto uplati. To se, opet, neće desiti jer je MMC “Led art” neprofitna organizacija koja živi gotovo isključivo od donacija. A donacije je nemoguće dobiti ukoliko je račun u blokadi. I tako smo se našli u ćorsokaku.

Iz začaranog kruga moguće je izaći samo uz mnogo dobre volje gradskih vlasti. Tu se dešavaju čudne stvari. Problem je nastao upravo zato što MMC “Led art” nikad nije dobio preporuku od gradonačelnika za umanjenje vrednosti boda ili, jednostavnije, umanjenje kirije za radni prostor. Selidba iz starog prostora, gde smo takvu povlasticu imali, u novi, bila je motivisana, između ostalog, i obećanjem da će vrednost boda biti umanjena. Takva vrsta olakšice nije neuobičajena – više od sedamdeset udruženja uživa ovu povlasticu.

Izostanak dragocene preporuke dugo smo pripisivali prethodnoj garnituri Gradske uprave za kulturu. Posle rezultata konkursa GUK za finansiranje projekata u kulturi u 2013. sa gradskim čelnicima za kulturu je prekinuta komunikacija jer smo analizom utvrdili da se novac nije podelio namenski, već organizacijama čiji su osnivači bliski stranci koja je tada držala resor kulture – Treća Srbija. S obzirom da je u rekonstrukciji gradske vlade u 2014. resor kulture dobila druga stranka (SNS), uz činjenicu od jula pokušavamo da rešimo problem a, osim obećanja, konkretnih rezultata nema, sve više imamo utisak da je problem ipak na nekom drugom mestu. No, osim što je evidentno da problem postoji, ništa drugo nije jasno – ko koči dobijanje potvrde, zašto?

Istina, zbog kritičkog stava prema kulturnoj politici u gradu i nezgodne osobine da ne ćutimo kada mislimo da smo u pravu već zahtevamo dijalog, nismo bili simpatični ni jednoj gradskoj upravi, verovatno ni ovoj. Nažalost, u takvim situacijama dijalog izostaje a nesporazumi pokušavaju da se reše na silu.

Smatramo, ipak, da bi bilo pristojno – kad nas već ukidaju – da kažu razlog ili bar da stanu iza svoje odluke. Ovako, se sve odvija zaklonjeno frazom „takvi su propisi“ i taktikom zavlačenja do u nedogled. Jer, u međuvremenu, dug prema Poslovnom prostoru narastao za još oko 120.000,00 dinara. I, uskoro, ako preporuku i dobijemo, to više neće imati nikakvog smisla.

S pesimizmom u novu 2015. godinu,

Dežurni tim MMC “Led art”

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga