Le Pen osuđen na novčanu kaznu zbog vređanja gej osoba

Le Pen (90), poslanik u Evropskom parlamentu, poznat je po provokativnim izjavama i sudskim procedurama zbog vređanja, a ovog puta je osuđen zbog vređanja homoseksualaca i podsticanja mržnje, ocenio je sud

28. nov 2018

Žan-Mari Le Pen, osnivač francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front, kasnije preimenovane u Nacionalno okupljanje, osudjen je danas na novčanu kaznu od nekoliko hiljada evra zbog dva slučaja vredjanja homoseksualaca.

Le Pen (90), poslanik u Evropskom parlamentu, poznat je po provokativnim izjavama i sudskim procedurama zbog vredjanja, a ovog puta je osudjen zbog vredjanja homoseksualaca i podsticanja mržnje, ocenio je sud.

Osudjen je da plati kaznu od 2.400 evra društvu koje se bori protiv homofobije, jer je u decembru 2016. u intervjuu Figaru rekao da su homoseksualci kao „so u supi, ako nema dovoljno soli onda je supa bljutava, a ako je ima previše onda je nejestiva“.

U okviru te kazne je još jedna homofična izjava na njegovom blogu u kojem kritikuje pedofiliju, ali dodaje da je vrhunac „veličanje homoseksualnosti što može da ugrozi sve profesije koje se bave mladima“.

Le Pen će takodje morati da plati novčanu kaznu po drugoj optužbi takodje zbog vredjanja homoseksualaca. On je 2017. godine komentarisao sahranu policajca ubijenog u napadu u Parizu, na kojoj se obratio i partner pokojnog pripadnika snaga bezbednosti.

„Mislim da ta neobična porodična situacija ne treba da bude uočljiva na takvim ceremonijama, bolje je biti diskretniji“, naveo je Le Pen na svom blogu komentarišući homoseksualnost ubijenog policajca.

Ekstremni desničar će morati da plati više od 5.000 evra partneru policajca kao i 2.000 evra sudskih troškova. Le Penov advokat je najavio tužbu na obe presude.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga