Le Pen ignorirala rok za otplatu duga od 300.000 eura

Novac iz fonda Evropske unije francuska ultradesničarka nezakonito je davala pomoćnicima u svojoj stranci, zbog čega će joj se svaki mjesec od plaće odbijati 7.000 eura

01. feb 2017

Marine Le Pen, liderka francuskog ultradesničarskog Nacionalnog fronta i predsjednička kandidatkinja te stranke u Francuskoj, ignorirala je rok koji joj je postavljen da vrati gotovo 300.000 eura, koje duguje Evropskom parlamentu.

Kako navode mediji, rok je istekao u ponoć, a agencije su ranije javile da će, ako ne ispoštuje rok, Le Pen morati mjesečno vraćati toj instituciji 7.000 eura, koji će joj biti odbijani od primanja.

Ona je dosad odbijala vratiti novac dobijen iz EU-fondova, za koji je EP zaključio da ga je tokom 2011. i 2012. godine nezakonito davala osobama koje su radile kao pomoćnici u njenoj stranci, iako je dozvoljeno da se tako finansiraju primanja samo pomoćnika europarlamentaraca iz njene stranke, podsjeća Reuters.

Agencija navodi da je Le Pen, koja se nadmeće s još dva kandidata francuske umjerene ljevice i desnice na izborima za nasljednika Francoisa Hollandea, koji će biti održani na proljeće, izjavila da neće „podleći progonu“ vraćanjem novca.

Kažnjen i Jean-Marie Le Pen

U poruci upućenoj Reutersu ona je u utorak navela da je riječ o „jednostranoj odluci, koju su donijeli politički protivnici (…) bez dokaza i bez čekanja mišljenja suda“, koje je ona, kako dodaje, zatražila.

Neimenovani zvaničnik EU-a izjavio je da će Le Pen, ako do ponoći ne vrati traženi novac, biti od februara prepolovljena mjesečna plaća koju dobija kao zastupnica u EP-u na otprilike 3.000 eura i da će izgubiti sve ostale dodatne prihode koje je imala u Briselu.

„Ukupno će joj 7.000 eura biti uzimano od primanja koja dobija od EU-a svakog mjeseca“, naveo je ovaj zvaničnik.

Dodao je da je ista mjera primijenjena i u slučaju pet drugih europarlamentaraca iz redova Nacionalnog fronta, uključujući i Jean-Mariea Le Pena, Marineinog oca, koji su također odbili vratiti novac koji su nenamjenski trošili.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga