LDP: Zločin u Štrpcima je ogromna mrlja na savesti društva

"Politika koje je dovela do ovih ubistava je politika mržnje, koja je otrovala ovo društvo. Svedoci smo da ova mržnja i dalje živi"

27. feb 2018

Liberalno-demokratska partija (LDP) ocenila je danas, povodom 25. godišnjice zločina u Štrpcima, da taj događaj i dalje predstavlja ogromnu mrlju na savesti društva i da Srbija mora da prestane sa politikom ignorisanja i da bude aktivnija u procesuiranju počinilaca i u potrazi sa ostacima žrtava.

„Zavet ćutanja koji danas opisuje odnos državnih organa prema zločinu u Štrpcima ima isti uzrok kao zavera ćutanja vojske, policije, državne bezbednosti i ŽTP-a koja je pre 25 godina omogućila najkrvoločnijoj paravojnoj formaciji da kidnapuje civile i svirepo ih likvidira. Sve tri grane vlasti, svaka na svoj način, ponizile su i izneverile žrtve zločina u Štrpcu i njihove porodice. Politika koje je dovela do ovih ubistava je politika mržnje, koja je otrovala ovo društvo. Svedoci smo da ova mržnja i dalje živi i to predstavlja najveću pretnju našoj zemlji i našem regionu“, navodi se u saopštenju LDP.

Ta stranka je ocenila da guranjem pod tepih teških tema, poput ratnih zločina, društvo čini medveđu uslugu narednim generacijama i ostavlja im u nasledstvo teret loših regionalnih odnosa i netrpeljivosti među narodima.

„Generacije ljudi koje su rođene posle rata moramo naučiti poštovanju žrtava, najmanje što možemo da uradimo za porodice žrtava je da čuvamo sećanje na njihove najmilije. Dugujemo sebi da kaznimo odgovorne za ove zločine i da se zauvek odreknemo politike koje je za sobom ostavila stotine hiljada žrtava. Samo na taj način možemo izgraditi zdrave odnose u regionu i samo takav region može pronaći svoju sreću i budućnost u Evropi“, dodao je LDP.

Zločin u Štrpcima dogodio se 27. februara 1993, kada su pripadnici jedne paravojne formacije u sastavu Vojske Republike Srpske, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar na železničkoj stanici u Štrpcima izveli i kasnije ubili 20 putnika muslimanske i hrvatske nacionalnosti.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Telo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga