- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LDP: Vojvodini potreban ozbiljan autonomistički blok

Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić izjavio je danas da je Vojvodini potreban ozbiljan autonomistički blok partija koje će se boriti za njenu političku autonomiju.

“Vojvođanska automija je ukidanjem ustava iz 1974. potpuno obesmišljena. Jedna ozbiljna politička autonomija, koja mora da omogući modernizaciju Vojvodinu i približavanje EU, što je i volja njenih građana, treba da bude zastupljena i u Ustavu Srbije”, rekao je Mijić na konferenciji za novinare.

Za tako nešto, ocenio je on, potrebno je podstaći formiranje ozbiljnog političkog bloka kako bi se o ovim stvarima govorilo u parlamentima Srbiije i Vojvodine, a time će se automatski zatvoriti prostor za propagiranje Dveri i sličnih i deologija.

“Vlast u Vojvodini danas je u velikoj meri okrenuta samoj sebi i svojim političkim problemima, od ustavnog položaja Vojvodine do položaja vodećih političara unutar stranaka”, rekao je Mijić i dodao da ga zbog toga ne izneđuje izostanak reagovanja na kampanju pokreta Dveri za ukidanje autonomije Vojvodine.

Upozorio je da pomenuta kampanja Dveri i nekoliko akademika želi da u potpunosti zatre politički identitet i subjektivitet Vojvodine i podsetio da je takva ideologija napravila velike probleme u Bosni i Hercegovini i regionu.

“Najoštrije osuđujemo potrebu da se takva politika i ideologija implemetira. Posledice takve politike za građane i privredu Vojvodine mogu biti nedvosmisleno velike”, ocenio je Mijić.

Predsednik vojvođanskog LDP-a se osvrnuo i na proces evrointegracije Srbije.rekavši da trenutno kolebanje vrha vlasti po tom pitanju nije u skladu sa potrebama Vojvodine i protivno je stranačkim obećanjima tokom predizborne kampanje.

“Rasizam na stadionu u Kruševcu bez jasne osude, politički teror u Novom Sadu, zabrana parade ponosa i kapitulacija pred nasilnicima tačke su oko kojih se morareagovati”,rekao je Mijić i ocenio da poslednja hapšenja zbog korupcije nisu dovoljna da se korupcija iskoreni,jer su neophodne sistemske promene i trajna reforma.

Potpredsednik vojvođanskog LDP-a Milivoj Miša Vrebalov rekao je da je prilikom nedavnog razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom zaključeno da Vojvodina po pitanju evropskih integracija treba da posluži kao uzor Srbiji i da neke institucije uveliko funkcionišu po evropskim stanadradima.

“Nažalost, zaključili smo da Srbija neće biti u stanju da do 2020. iskoristi 1,5 milijardi evra koje joj stoje na raspolaganju iz pretpristupnih fondova, jer nije institucionalno osposobljena da privuče taj novac, ali da takva bojazan ne postoji po pitanju Vojvodine jer smo oformili kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koje se time bave”, rekao je Vrebalov.

Vrebalov je rekao da se tokom razgovora sa Kacinom dotakao i otvorenih pitanja koja usporavaju proces pridruživanja Srbije i da su konstatovali da je naša zemlja daleko od dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu, a da je jedan od problema drugačiji odnos Srbije prema Vojvodini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!