LDP Vojvodine položio cveće na spomenik Sloboda na Iriškom vencu

Jovanović: Moramo negovati ideju antifašizma

09. maj 2020

Delegacija Liberalno-demokratske partije (LDP) Vojvodine položila je danas cveće na spomenik Sloboda na Iriškom vencu na Fruškoj gori, povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom.

Delegacija se poklonila senima palih boraca za slobodu, navodi se u saopštenju za javnost.

Delegaciju je predvodio predsednik LDP-a Vojvodine Dragan Civrić.

Jovanović: Moramo negovati ideju antifašizma

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da je borba za evropsku Srbiju „izraz najvećeg poštovanja svih koji su pali u borbi protiv fašizma“ i da Srbija mora da „neguje ideju antifašizma i da se posvetiti ideji mira“.

On je, povodom Dana pobede protiv fašizma, u pisanoj izjavi naveo da javnost treba da se zapita kako da se više ne ponove „strahote užasnog rata i stradanja“.

„Mi, koji smo preživeli i poslednje ratove devedesetih, one najgore, građanske, imamo posebnu obavezu da taj mir čuvamo i da rešimo probleme koje imamo sa svojim susedima, jer je to naš interes i garant budućnosti bez sukoba. Novi oblici fašizma primetni su kroz razne domaće, regionalne i evropske organizacije, koje nisu spremne da se zauvek izbore sa ostacima razmišljanja koji je celu Evropu već jednom uveo u pakao“, ocenio je Jovanović.

Dodao je i da je Srbiji „mesto u Evropi“ i da „oko tog pitanja ne sme i ne može biti kompromisa“.

„Da bismo do te Evrope stigli, potrebno je da u svom društvu snažno negujemo antifašizam i da na svakom mestu i svakoj prilici afirmišemo ideje mira, dobrosusedskih odnosa i rešavanja problema koji nas koče ka bržoj integraciji sa zemljama Zapadne Evrope“, kazao je Jovanović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga