LDP: Vlast i „prava opozicija“ ujedinjeni u ćutanju o presudi Karadžiću

LDP traži da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici, kao što je to učinio Evropski parlament

21. mar 2019

Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ogolila je sve one u Srbiji koji misle da se može ćutati dok ceo svet govori o presudi čoveku koji je okrvavio svoje ruke i zbog toga je, pred očima tog istog sveta, kažnjen, izjavio je danas predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

“Čuli su se pravnici iz raznih zemalja, sudije, advokati, političari iz regiona i zvaničnici Evropske unije, ali ništa se nije čulo kao tišina koja dolazi iz Srbije. Vlast i oni koji joj, navodno, predstavljaju ‘pravu opoziciju’ ujedinjeni su u stavu da se ovakva vest može prećutati i da će nas ignorisanje presude spasiti od konačnog suočavanja sa prošlošću, koje jedino može biti delotvorno za ovo društvo”, naveo je Jovanović u saopštenju za javnost.

Dodao je da su i vlast i “prava opozicija” ujedinjeni u odsustvu te reakcije, kao što su bili ujedinjeni i u “krađi kod donošenja Ustava, Naftno-gasnog sporazuma, besmislenih rezolucija o Kosovu”.

“Poručili su nam da na listi njihovih prioriteta ne postoji pitanje ratnih zločinaca i ljudskih prava, kao i prava onih koji su sa nelagodom u ovoj zemlji slušali šta je sve neko radio u Bosni i Hercegovini, dok su nas, uporno, ovde svi ubeđivali da se tamo ‘ništa strašno ne dešava’“, naveo je Jovanović.

Dodao je da ne postoji kolektivna krivica, pa tako ne postoji ni krivica srpskog naroda za zlo koje je neko navodno počinio u ime tog istog naroda, ali je poručio da postoje “kukavice koje su počinile ili naredile monstruozne zločine, koji su na tlu Evrope nezabeleženi posle Drugog svetskog rata”.

“U ime pomirenja, odnosa između naroda i država, kao i održavanja mira, pre svega na prostoru BIH, važno je da o zločinima i zverstvima ne ćutimo. Oni koji su odlučili da politička, društvena, naučna, obrazovna, kulturna javnost u Srbiji ćuti o presudi Karadžiću po ko zna koji put su Srbiju osudili na tumaranje po marginama savremene civilizacije, nespremnu da razume da bežanjem od istine i činjenica pre svega činimo sebi najgoru moguću uslugu”, naveo je Jovanović.

Podsetio je da LDP traži da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici, kao što je to učinio Evropski parlament i parlamenti mnogih drugih zemalja u čijem društvu Srbija navodno želi da bude.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga