LDP: Utvrditi odgovornost Tome File zbog izjava o ubicama Zorana Đinđića

"Nastavak nacionalističke kampanje koja Srbiju i njene građane drži kao taoce zločinačkog poduhvata"

10. feb 2018

Liberalno-demokratska pratija (LDP) pozvala je danas nadležne organe i Advokatsku komoru Beograda da po najhitnijem postupku utvrde odgovornost Tome File za kršenje etičkih i zakonskih normi poslednjim izjavama o ubici Zorana Đinđića.

LDP to traži zbog izjave Tome File kojom, kako navode, Zvezdana Jovanovića, pravosnažno osuđenog za ubistvo premijera, naziva herojem i javno mu nudi strategije za upisivanje u patriotski blok.

„Izjava haškog advokata Tome File je skandalozno relativizovanje ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića i služi da prikrije krvave tragove Filinih klijenata koji su unakazali Srbiju svojom zločinačkom politikom“, ocenjeno je iz LDP-a.

Po ocenama te stranke, relativizovanje zločina, njihovo negiranje i vređanje žrtava praksa su tog beogradskog advokata, ali „užasava činjenica da je Fila kandidat na listi Socijalističke partije Srbije, o čijoj odgovornosti za zlodela u prošlosti nema ni najmanje rasprave“.

„Zataškavanje činjenica i prikrivanje zločina ne sme biti strategija bilo koga ko želi normalnu i bolju budućnost za ovo društvo, koje je dovoljno izmučeno svakodnevnim instant sukobima i tabloidnim naslovnim stranama“, piše u saopštenju.

LDP podseća da ni danas nije utvrđena politička pozadina ubistva prvog demokratskog premijera Srbije.

„Veličanje i davanje političkih alibija ubici premijera Zorana Đinđića samo je nastavak nacionalističke kampanje koja Srbiju i njene građane drži kao taoce zločinačkog poduhvata potpunog uništavanja ovog društva“, ističu iz LDP.

LDP smatra da utvrđivanje odgovornosti File predstavlja nadu da Beogradom neće upravljati njegovi klijenti, već da će politički akteri nastaviti da se bore za bolju budućnost naše dece i Beograda i Srbije.

Advokat Toma Fila, za list Ekspres izjavio je da bi on drugačije koncipirao odbranu osuđenima za ubistvo premijera i da bi savetovao Zvezdana Jovanovića da prizna da je ubio Đinđića iz političkih motiva, jer ga je smatrao izđanikom.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. ispred Vlade Srbije. Za njegovo ubistvo 2009. osuđeno je 12 osoba, a maksimalne kazne od 40. godina zatovra, izrečene su Zvezdanu Jovanoviću i komadantu jedinice za specijalne operacije Miloradu Ulemeku Legiji.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga