LDP uputio zakone o rodnom identitetu i registrovanim istopolnim zajednicama skupštini

"Dosta je kukavičluka koji godinama sprečava donošenje zakona koji će ljudima dati šansu za normalan život"

04. mar 2019

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović uputio je danas Skupštini Srbije paket zakona o pravima LGBT+ osoba u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju LDP-a, u paketu su predloženi Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama, Zakon o rodnom identitetu i Izmene i dopune Porodičnog zakona.

„Ovim zakonima bi, osim registrovanja istopolnih zajednica i priznavanja pravnih posledica promene pola, bilo omogućeno i da partneri u istopolnim zajednicama usvajaju decu“, navodi se u saopštenju i dodaje da je „dosta kukavičluka koji godinama sprečava donošenje zakona koji će ljudima dati šansu za normalan život, a srpsko društvo opredeliti kao moderno, građansko i evropsko“.

LDP je kazao da je diskriminacija i homofobija u društvu na „neprihvatljivo visokom nivou“ i da smo „svedoci nasilja i mržnje u javnom prostoru i homofobije prema javnim ličnostima i da je situacija daleko teža onima koji nisu na funkciji, nisu zaštićeni od strane javnosti ili nemaju mrežu podrške“.

„Želimo da LGBT osobe imaju šansu za dostojanstven život. Tu šansu su strejt osobe, većinske seksualne orijentacije, stekli rođenjem, a poslanici imaju obavezu da uslove za normalan život obezbede svim građanima i građankama ove zemlje“, naveo je LDP i dodao da ta partija „želi da doprinese jednakosti u društvu“.

LDP je kazao da „niko nema štetu od donošenja ovakvih zakonskih rešenja“ i da „nikome život sutra neće biti lošiji kada se ti zakoni usvoje“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga